A Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók céljai és elvárásai - Külhoni Magyarok
Hírek

A Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók céljai és elvárásai

Pozsonyban sajtótájékoztató keretében ismertették a Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók céljait, illetve az új szlovák kormánnyal szembeni elvárásait. A sajtót a Szövetséget létrehozó három párt elnökei: Forró Krisztián (MKP), Mózes Szabolcs (Összefogás) és Sólymos László (Híd) közösen tájékoztatták.

A Szövetség új programot vár az Eduard Heger miniszterelnök vezette kormánytól. Ez amiatt is szükséges, mivel a tavaly elfogadott dokumentum még nem számolhatott a koronavírus-járvány elhúzódásával.

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke szerint valószínű, hogy az új kabinet az előző kormányprogram irányelveit követi.

Bíznak abban, hogy az állampolgárokkal folyó kommunikáció kedvezően változik.

A Szövetség 15 pontban megfogalmazta azon javaslatait, amelyeket szívesen látnának a kormányprogramban, és azokat el is küldik az új miniszterelnöknek, Eduard Hegernek.
Ezek között szerepel az állampolgársági törvény olyan módosítása is, ami megfelel a Szlovákiában élő magyar közösségnek.

Az MKP elnöke emlékeztetett arra is, hogy Igor Matovič leköszönt kormányfő ígéretet tett rá, hogy a Csemadok állami támogatásban részesül. A Szövetség bízik ennek megvalósulásában, hogy Matovič ezt pénzügyminiszterként tovább támogathatja. Ugyancsak fontos az egészségügyi rendszer fejlesztése, és a járványügyi helyzet miatti károk felszámolása, beleértve a vállalkozások támogatását is.

Sólymos László, a Most-Híd elnöke a Kisebbségi Kulturális Alap megtartásának, valamint a gazdaságilag lemaradt dél-szlovákiai régiók megerősítésének fontosságát hangsúlyozta.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a közlekedés megoldatlan problémáira mutatott rá, köztük a Komárom–Pozsony vonal felújításának szükségességére is. Ugyancsak szólt a közmédia nemzetiségeket hátrányosan érintő helyzetéről, miszerint a törvénnyel ellentétben a közszolgálati televízióban máig sincs biztosítva a kisebbségek számára az arányos műsoridő.

A Szövetség arra törekszik, hogy a magyar nyelv az általunk lakott régiókban hivatalos nyelv legyen.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.