A Szülőföldön magyarul támogatási program kifizetése több részletben valósul meg - Külhoni Magyarok
Hírek

A Szülőföldön magyarul támogatási program kifizetése több részletben valósul meg

Október 30-a volt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Szülőföldön magyarul című támogatási programba való jelentkezés utolsó postára adási lehetősége. Az idei évben a koronavírus-járvány miatti helyzetből fakadóan több ponton is változott az ösztöndíj kérelmezésének módja és a kifizetési időpontja is.

„Idén sajnos a koronavírus járvány miatt nagyon nehéz helyzetbe került az SZMPSZ az üres adatlapok kiosztásakor, de főleg a kitöltött adatlapok begyűjtésekor. A szigorítások miatt a szülők nem mehettek be az intézményekbe, ezért sokkal több pályázó kényszerült postán küldeni a pályázatát, mint eddig. Emiatt lényegesen megnőtt a postán beérkező pályázatok száma, amelyek feldolgozása sokkal több időt vesz igénybe, mint amikor az iskolákból összegyűjtve érkeznek“ – magyarázta a Felvidék.ma-nak Fekete Irén, a pályázat felvidéki lebonyolításával megbízott Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Mint elmondta: időközben folyik az átellenőrzött adatlapok iktatása, a hiányos pályázatok intézése. A feldolgozást, rögzítést nagyban hátráltatja a rengeteg hiányosan benyújtott pályázat. Idén főleg az IBAN szám leigazolása okozott gondot a szülőknek – jelezte a szövetség elnöke. Hozzátette, jelenleg a feldolgozott adatlapok száma közel a negyede a korábbiaknak.

Mint ismeretes, a 2019/2020-as tanévben a 2020. március 5-től meghirdetett támogatási pályázatra október 30-ig várták a kérelmek benyújtását. A benyújtás idejének meghosszabbítása mellett a kifizetések is később indulnak el.

„A kifizetésre a vírushelyzet miatt sajnos a korábbi évekhez képest később kerül sor, s ebből adódóan várhatóan több részletben történik majd” – fogalmazott Fekete Irén.
Megjegyezte, az OTP-t felvásárló bankkal, a ČSOB-val sikerült megállapodni a kifizetéseket illetően.

Ugyanakkor újdonságnak számít, hogy a korábbi évektől eltérően már nem csak OTP-számlára, vagy OTP-s személyes átvételre lehet kérni a támogatást, hanem újdonságként és haladva a korral, most már bankszámlaszámra is. Ez pedig mostantól bármilyen bankban vezetett, eurót befogadó számla lehet. Ezzel elkerülhetővé válik a sokak számára rendkívül kellemetlen sorakozás.

„A kifizetéseket pedig a ČSOB-n keresztül bonyolítjuk, amely bank egyébként teljesen ingyenes számlanyitással és számlavezetéssel kedveskedik azoknak a gyerekeknek, akik számlát szeretnének nyitni” – hangsúlyozta az SZMPSZ elnöke.

A kifizetés tehát több részletben valósul meg, a feldolgozott és jóváhagyott pályázatok kifizetésére már idén lehet számítani. Kérjük türelmüket, minden jóváhagyott támogatás kifizetésre kerül – mondta végezetül.

Ma7

Kapcsolodó cikkek