Adományok és egyházi támogatások Magyarországról Székelyföldre - Külhoni Magyarok
Hírek

Adományok és egyházi támogatások Magyarországról Székelyföldre

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas juttatja el az általa gondozott rászorulókhoz a Béres Gyógyszergyár Zrt. és a Lipóti Pékség adományát, amelyet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hozott el Csíksomlyóra. Az államtitkár Magyarország Kormánya által az egyházaknak nyújtott célirányos támogatásokról is beszámolt.

Soltész Miklós szerint hiányzik az együttlét, de a lelki háttérre és a segítségnyújtásra nagy szükség van, főleg a rászorult emberek érdekében, és látogatásuk is ezt szolgálja. Hozzátette, az adomány egy kicsit segít a védekezésben, nemcsak az élelmezésben, hanem az egészség megőrzésében is, viszont nem helyettesíti a védekezést, sem a védőoltást.

Megköszönte a székelyföldi embereknek azt a fegyelmezettséget, amelynek eredményeképpen a járvány – noha sok keserűséget, fájdalmat okozott egy-egy családban, de – arányaiban alacsonyabb szintű volt, mint sok más helyen.

„Fontos ez emberiességi és emberi szempontból, hisz mindenki, akit elveszítettünk, aki megszenvedi fizikailag ezt a járványt, szörnyű tragédia és fájdalom. De ugyanilyen fájdalom, hogy elmaradtak olyan események, rendezvények, amelyek óriási erőt adnak mind az összmagyarságnak, mind a fiataloknak, mindannyiunknak” – emlékeztetett Soltész a szerény körülmények között megtartott csíksomlyói pünkösdi búcsúra és a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra.

Korodi Attila csíkszeredai polgármester is az együttműködés fontosságát emelte ki, hozzátéve, a következő években is a történelmi egyházakkal szoros együttműködésben szerveznek számos közösségi programot – ennek lelkiségi, szociális, illetve Csíksomlyót érintő vonzatai is vannak.

Jelentős támogatások

Soltész Miklós több olyan egyházi támogatást is megemlített, amelyeket székelyföldi egyházközségeknek juttatott vagy az elkövetkezőkben ad felújításokra a magyar kormány. Így a csíkrákosi Kisboldogasszony-templom számára 34 millió forint, a csíkszentmihályi templomnak 32 millió, a kászonújfalvi Szent Miklós-templom részére 15 millió, a székelyudvarhelyi Jézus-kápolna felújítása pedig 40 millió forintos támogatást kapott.

De legalább ilyen fontosnak nevezte a fiataloknak szóló, köznevelési, oktatási, közösségi programok erősítését célzó támogatást. Eddig a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Szakközépiskolát 81 millió forinttal támogatták, ebben az évben 30 milliót fognak kapni – sorolta. A gyimesközéploki sportcsarnok 250 millió forintos támogatással készült el, a gyimesközéploki templom tetőszerkezeti felújításához is 20 millió forinttal járul hozzá a magyar kormány. A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia és a főegyházmegye által a Szelterszen létrehozandó ifjúsági tábor építése megkezdődik, eddig 150 millió forinttal támogatták, idén újabb 30 millió forint jut erre a célra.

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó szervezői által tavaly kért 7 millió forintos támogatás idén is rendelkezésükre áll – ismertette az államtitkár. Nyárádköszvényesen ugyanakkor az egyházi iskola felújítását 65 millió forintos támogatás tette lehetővé – tudtuk meg. Soltész Miklós kijelentette, az Erdélyben élő magyar közösségek továbbra is számíthatnak a magyar állam és a kormány együttműködésére, és ő arra számít, hogy elkezdődhet egy új, kedvezőbb korszak a magyar–román kapcsolatokban, ahogy ez Magyarország számára Szerbia és Szlovákia esetében már megtörtént.

Krónika

Kapcsolodó cikkek