Állampolgársági törvény: Zajlik a szakmai egyeztetés az MKP küldöttsége és a belügyminisztérium között - Külhoni Magyarok
Hírek

Állampolgársági törvény: Zajlik a szakmai egyeztetés az MKP küldöttsége és a belügyminisztérium között

A felvidéki magyarság számára különösen diszkriminatív állampolgársági törvény módosításáról tárgyalt ma az MKP a belügyminisztérium illetékeseivel. A találkozón Forró Krisztián pártelnök és Nagy Dávid elnökségi tag képviselte a magyar pártot, de jelen volt Ondrej Dostál (OKS – SaS) parlamenti képviselő, illetve Petőcz Kálmán kisebbségi jogi szakértő is.

A 2010-ben bevezetett állampolgársági törvényt, amely a Fico-kormány direkt válasza volt a Magyarország által elfogadott honosítási törvényre, születése óta számos bírálat érte a magyar közvélemény részéről. A törvény ugyanis kimondta, mindazok, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát, elvesztik a szlovákot. Az OĽaNO már a választás előtt azt ígérte, kezelni fogják ezt az áldatlan állapotot, de a kormányprogramból később kiderült, a tervezett reform nem nyújtana teljes megoldást, hiszen csak bizonyos megkötésekkel lehetne visszaszerezni a szlovák állampolgárságot.

A mai, közel kétórásra nyúlt egyeztetés után Ondrej Dostál portálunknak úgy nyilatkozott, fontos mérföldkőhöz értek a tárgyalások, hiszen a belügyi tárca illetékes szakembereivel végre teljes egészében sikerült megismertetni a problémát.

A minisztériumban most feldolgozzák az MKP és az OKS beadványt, amely így a döntéshozó szervekhez is eljut. Dostál kihangsúlyozta, nem ő az egyetlen kormánypárti képviselő, aki elégtelennek tartja a törvénymódosítás jelenlegi formáját, de tisztában vannak azzal, ők vannak kisebbségben.

Forró Krisztián szerint a mai találkozó lényege tulajdonképpen abban állt, hogy a szaktárca illetékeseiben tudatosították, a törvény jelenlegi formájában elfogadhatatlan a felvidéki magyarság számára. A pártelnök elmondta, az általuk benyújtott javaslat hat pontból áll, az első öt tulajdonképpen a törvény eredeti, 2010 előtti formájának visszaállítását javasolja, míg a hatodik egy kompromisszumos megoldást jelentene. Az MKP számára az előbbi lenne a fő cél, de tudják, azzal, hogy a módosított törvény összhangban van a kormányprogramban vállaltakkal, nehéz lesz meggyőzni a döntéshozókat annak elégtelen voltáról.

Kötelességünk, hogy napirenden tartsuk a témát! (…) A fő cél a 2010 előtti állapotok visszaállítása!”

Forró kiemelte, az MKP mindaddig foglalkozik majd a témával, amíg a felvidéki magyarság számára elfogadható döntés nem születik. A minisztériumnak átadott beadványhoz egyébként ötszáz aláírásra volt szükség, ez kevesebb, mint 24 óra alatt össze is gyűlt, mondta a pártelnök, hozzátéve, örül annak, hogy kormánypárti képviselők is foglalkoznak a témával.

Nagy Dávid, a párt elnökségi tagja jogi szakértőként vett részt a tárgyalásokon. Azt mondja, jogi, politikai és szakmai érvek is állnak mellettük, hiszen a jelenlegi állampolgársági törvény három szempontból is kifogásolható. Egyrészt alkotmányellenes, másrészt diszkriminatív, ráadásul kivitelezhetetlen is, hiszen a hatóságok hivatalosan nem tudják kideríteni, ki az, aki újabb állampolgárságot vesz fel.

Ma7

Kapcsolodó cikkek