Átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait a Szenci járásban - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait a Szenci járásban

Átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját a Szenci járásban. Az iskolakezdési ösztöndíjat és könyveket szeptember 6-án a járás két iskolájában adták át, Szencen és Félben, ezek a járás teljes szervezettségű intézményei.

A járásban már csak négy magyar iskola van, a szenci és a féli kilencévfolyamos iskolákon kívül Zonctorony és Hegysúr iskolái várják a magyar gyerekeket. Rétén idén már nem nyitotta ki kapuit a magyar tanítási nyelvű iskola.

Az átadókon Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, majd Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke üdvözölte az egybegyűlt elsősök szüleit. Jelen volt Morvay Katalin, a pozsonyi MTAG igazgatója is.

Duray Rezső, a Szenc és Vidéke Társulás elnöke a Felvidék.ma kérdésére elmondta: Szencen idén 24 elsős kezdte meg az iskolát, tavaly 31, míg tavalyelőtt 28 elsős volt. Rétén megszűnt az iskola, Zonctorony iskolájában 2019-ben hat elsős volt, sajnos sem tavaly, sem idén nem írattak be ide gyereket, az iskola még nem szűnt meg, de ha nem lesz 2022-ben sem elsős, akkor a rétei iskola sorsára jut. Hegysúron idén 2 elsős van, tavaly és tavalyelőtt 1-1 gyermek kezdte meg az iskolaévet. Félben idén 11 elsős van, tavaly 17, tavalyelőtt 19 gyermek volt az első évfolyamban.

„A Felvidéken húsz évvel ezelőtt indította el a Rákóczi Szövetség a Magyar Iskolaválasztási Programját, amelynek célja, hogy támogassák a szülőket, hogy gyermekeik számára a helyes választás az anyanyelvi oktatás. Mára szerte a Kárpát-medencében több mint ötszáz helyszínen tudnak a partnereik segítségével a szülőkkel találkozni, mert a határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával és nem utolsósorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével.

Az idei évben több mint 9000 magyar családot érint és szólít meg az ösztöndíjprogram. Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján közel 2000, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban több mint 2000 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át. A tavalyi esztendő kivételével ezt a rendezvényünket rendszeresen a szenci kultúrház nagytermében október végén szoktuk megtartani, ahol a szülők, nagyszülők, és további hozzátartozók előtt léphetett fel a járásunk összes magyar tanítási nyelvű iskolájának elsőse és rövid kultúrműsorban mutatták be, hogy milyen ügyesek. A járványügyi intézkedéseket betartva és elővigyázatosságból a mai ösztöndíj átadásra csak a kedves szülők és vendégeink kaptak meghívást” – mondta Duray Rezső az ösztöndíjátadón.

A Szenc és Vidéke Társulás elnöke kifejtette: az iskolai beiratkozási program és több sikeres óvodai és diákutaztatási program fűződik a szenci származású Halzl József nevéhez, aki a rendszerváltás után az egyike volt azon személyeknek, akik felismerték, hogy a határon túli magyarok fogyását a magyar oktatási rendszer megerősítésével, népszerűsítésével lehet megállítani. Mindezek mellett jelentős szerepet vállalt a felvidéki civil társadalom megszervezésében köztük a mi szervezetünk, a Szenc és Vidéke Célalap, társulás megalakulásában. Az 1990-től 2018-ig a Rákóczi Szövetség elnöki tisztségét töltötte be. 2018-ban a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökévé választották. Évtizedek óta minden évben részt vett a szenci átadókon, beszélgetéseken, mint az 1956-os forradalom résztvevője. Doktor Halzl József életének 87. évében tavaly november 13-án halt meg. Az ösztöndíjátadón az ő emléke előtt is tisztelegtek.

Bízzunk benne, hogy a magyar iskolaválasztási program meghozza gyümölcsét, és a magyar szülők az anyanyelvű oktatás mellett döntenek.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80