Az egészségügyi intézmények fejlesztését és a nagyberuházásokat tartotta szem előtt az RMDSZ - Külhoni Magyarok
Hírek

Az egészségügyi intézmények fejlesztését és a nagyberuházásokat tartotta szem előtt az RMDSZ

„A 2021-es költségvetés kidolgozásakor az RMDSZ prioritása az volt, hogy a száz százalékban helyben maradt személyi jövedelemadó elosztásakor megerősítsük a helyi és megyei önkormányzatokat, és bevezessük az állami finanszírozását a helyi, megyei önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményeknek” – idézte a szövetség hírlevele Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, miniszterelnök-helyettest.

A szervezet ugyanakkor kiemelten fontosnak tartotta tovább fejleszteni az egészségügyi intézményeket és támogatni a magyar közösség számára fontos nagyberuházásokat – írták annak kapcsán nyilatkozott, hogy a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a napokban véleményezik a költségvetés-tervezetet.

A száz százalékban helyben maradt személyi jövedelemadó a következőképpen oszlik el 2021-ben:

15 százalék jut a megyei tanácsok költségvetésébe;
63 százalék a községi, városi önkormányzatok költségvetésébe, amelynek területén fizetik be a jövedelemadót;
6 százalékot a megyei tanácsok osztanak tovább határozattal a községi, városi önkormányzatoknak;
14 százalék a községek, városok, megyei tanácsok költségvetésének kiegyensúlyozására megy;
továbbá korábban nem létezett alapot hoztak a helyi alárendeltségbe tartozó színházak és operák finanszírozására, amely a helyben maradt jövedelemadó 2 százalékát jelenti.

Kelemen Hunor rámutatott arra is, hogy a járvány és az ezzel járó gazdasági válság következményei nehéz és bonyolult feladat elé állították az országokat szerte a nagyvilágban. A térségben nagyjából mindenkinek szembesülni kellett azzal, hogy a 2020-as év 9-10 százalékos költségvetési hiányát 2021-re vissza kell faragni 6-7 százalékra.

„Románia 10 százalékról indult és 7,1 százalékra állította be a deficitet, ami szükséges lépés ahhoz, hogy hosszú távon ne adósodjon el az ország, az eddigi túlköltekezést pedig ne kelljen adósság formájában törleszteniük a következő nemzedékeknek. A hiány csökkentése azonban önmagában nem elég, mert közben el kell érni azt is, hogy ismét növekedjen a gazdaság” – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

A költségvetés tervezete éppen ezért támogatja a nagyberuházásokat, megvéd és teremt munkahelyeket, javítani fog a közösségek életminőségén, és csökkenteni fogja a különböző fejlettségi szintű területek, közigazgatási régiók közötti kiegyensúlyozatlanságokat.

Az RMDSZ kiemelten fontosnak tartotta a költségvetés tervezetében a magyarlakta települések egészségügyi intézményeinek fejlesztését és a magyar önkormányzatok projektjeinek finanszírozását. A pontszerűen elfogadott beruházásokra szánt finanszírozások a következők, ugyanakkor további magyarok lakta megyék projektjei is finanszírozásban részesülnek a szaktárcák programjaiból):

Csíkszeredai megyei sürgősségi kórház:12,2 millió lej,
Szentegyházi egészségügyi központ: 1,2 millió lej,
Székelyudvarhelyi városi kórház: 3 millió lej,
Gyergyószentmiklósi városi kórház: 6,45 millió lej,
Szatmár megyei sürgősségi kórház: 18 millió lej,
Szilágy megyei sürgősségi kórház: 7 millió lej,
Dési városi kórház: 2,85 millió lej,
Sepsiszentgyörgyi ipari park infrastrukturális fejlesztése: 8 millió lej,
Sepsiszentgyörgyi egészségügyi komplexum kialakítására és a Kovászna Megyei Tanácshoz tartozó intézmények működéséhez szükséges infrastruktúrára: 11,3 millió lej,
Sepsiszentgyörgyi sportiskola stadionjának építésére: 1,75 millió lej,
Marosvásárhelyi repülőtér munkálataira és berendezések finanszírozására: 10 millió lej,
A Bihar Megyei Helyi Magyar Határ Menti Kezdeményező Csoportba tömörülő önkormányzatok helyi fejlesztési projektjeinek a finanszírozására: 12 millió lej;
Bihar Megyei Észak-nyugati Közösségi Egyesület víz- és szennyvízprojektjeinek finanszírozására: 8 millió lej.

Maszol

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke