Az EU Tanácsa is rábólintott a polgári kezdeményezéseket érintő hosszabbítási javaslatokra - Külhoni Magyarok
Hírek

Az EU Tanácsa is rábólintott a polgári kezdeményezéseket érintő hosszabbítási javaslatokra

A tagállamok kormányait tömörítő Európai Unió Tanácsa csütörtökön elfogadta az Európai Parlament javaslatát a polgári kezdeményezésekre vonatkozó határidők meghosszabbításáról – tájékoztatott pénteki hírlevelében az RMDSZ. Az intézkedés a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló kezdeményezését is érinti.

Az EU intézményei háromoldalú egyeztetést folytattak Brüsszelben az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó határidők meghosszabbításáról csütörtökön. A tanácskozást az Európai Parlament nevében Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője elnökölte. Az egyeztetés célja az volt, hogy az Európai Parlament által június 19-én nagy többséggel jóváhagyott módosító javaslatokról tárgyaljanak: az európai polgári kezdeményezések gyűjtési, ellenőrzési és vizsgálati szakaszokra vonatkozó hosszabbításáról. Az ülésen a Tanácsot a horvát elnökség részéről Maja Adamic nagykövet képviselte, az Európai Bizottságot pedig Rudigert Boogert, a polgári kezdeményezésekért felelős egység vezetője – olvasható az RMDSZ közleményében.

Mint ismeretes, az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői minőségében Vincze Loránt március 17-én fordult azzal a kéréssel Vera Jourova EB-alelnökhöz és Ilze Juhanosne főtitkárhoz, hogy a koronavírus-járvány megszorító intézkedései miatt az Európai Bizottság hosszabbítsa meg a futó polgári kezdeményezések határidejét. Levelére válaszolva Vera Jourova alelnök örömmel jelentette be, hogy május 20-án az Európai Bizottság elfogadta a meghosszabbításról szóló rendeletet.

Az Európai Bizottság intézkedései egyaránt érintik a nemzeti régiók támogatásáért indított és a Minority SafePack polgári kezdeményezéseket. Az Európai Parlament ezekhez javasolt módosításokat múlt pénteken.

Csütörtökön a tagállamok kormányainak képviselőit tömörítő Tanács elfogadta a Parlament javaslatát, hogy a mostani meghosszabbítást követően, amennyiben a tagállamok egynegyedében megszorító intézkedések vannak életben, a Bizottság ismét élhet a hosszabbítás lehetőségével.

Az RMDSZ közleménye által idézett rendelet-módosítás értelmében a határidőkkel kapcsolatos intézkedések azokra a kezdeményezésekre is vonatkoznak, amelyeknek gyűjtési, ellenőrzési vagy vizsgálati szakasza március 11-e és a rendelet hatályba lépésének időpontja (ez az időpont a júliusi európai parlamenti elfogadást követő időszakra tehető) között zárult le.

Ez az új cikkely a jogbiztonság szempontjából fontos elem, megfelelő támpontot és értelmezést ad a jogalkalmazó, illetve az érintett kezdeményezések szervezői számára – olvasható a szövetség közleményében. Vincze Loránt üdvözölte a megállapodás létrejöttét. „Az egyhangú támogatás annak a jele, hogy mindhárom EU-s intézmény számára fontos rendeletről van szó. Elégedett vagyok azzal, hogy a Parlament részéről tovább egyszerűsítettük az eljárást, nagyobb kiszámíthatóságot és jogbiztonságot adtunk a szervezőknek. A Tanács és a Parlament döntése a mai megállapodást követően természetszerűen támogató lesz” – fogalmazott a hírlevél szerint az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

A csütörtöki informális alkut várhatóan júliusban fogja véglegesíteni a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament plenáris ülése.

Amint arról beszámoltunk, a Székely Nemzeti Tanács szerdán megismételte jó ideje fenntartott álláspontját, miszerint továbbra sem biztosított a jogalap az aláírásgyűjtés folytatására a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés ügyében. Az SZNT azok után is így ítélte meg, hogy Vincze Loránt múlt hétvégén arra kérte a Székely Nemzeti Tanácsot: ne veszélyeztesse a nemzeti régiókért összegyűjtött több mint egy millió aláírást azzal, hogy az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) kedvező döntése után még mindig nem indította újra az aláírásgyűjtést.

Az SZNT vezetői és partnereik 2013-ban terjesztették az EB elé a nemzeti régiók védelme érdekében megfogalmazott európai polgári kezdeményezést. Az egymillió aláírás összegyűjtését azonban csak 2019 májusában kezdhették el, miután pert nyertek a kezdeményezés bejegyzését elutasító EB ellen. Az idén május 7-én lezárult aláírásgyűjtés során – a járványhelyzet ellenére – több mint egymillió EU-állampolgár támogatta a kezdeményezést, de a szükséges hét helyett csak három EU-tagországban sikerült teljesíteni az illető tagországra megszabott érvényességi küszöböt. Emiatt létfontosságú, hogy a teljes siker érdekében folytatni tudják az aláírásgyűjtést.

Krónika

Kapcsolodó cikkek