Az ukrán védelmi miniszterrel tárgyalt Benkő Tibor - Külhoni Magyarok
Hírek Kárpátalja

Az ukrán védelmi miniszterrel tárgyalt Benkő Tibor

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel tárgyalt Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden Budapesten.

A honvedelem.hu cikke szerint az ukrán védelmi minisztert és Valerij Zaluzsnij altábornagyot, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát a Honvédelmi Minisztériumban fogadták. A két tárcavezető, valamint a két ország haderejének parancsnokai négyszemközti megbeszélést is folytattak.

Azt írták: a plenáris tárgyaláson szóba került a régió biztonsági helyzete, a kelet-ukrajnai válság kérdése, a katonai együttműködés lehetőségei, valamint a Kárpátalján élő magyar kisebbség helyzete is.

Benkő Tibor arról beszélt, hogy elfogadhatatlannak tartják az agresszió bármilyen formáját, mindazonáltal kiemelte: Magyarország továbbra is a párbeszédet és a politikai megoldásokat sürgeti.

Szó volt arról is, hogy Európa biztonságára egyre több fenyegetés és kihívás jelent kockázatot, amelyek fokozottan érintik a közép- és kelet-európai térséget. Magyarország biztonságát döntően meghatározza a Nyugat-Balkán stabilitása és az azt befolyásoló tényezők, többek között a tömeges illegális migráció, valamint az abból adódó kihívások – írták.

Az ukrán védelmi miniszter beszámolt a határaikon tapasztalható fenyegetésekről, kiemelve a keleti országhatárokon tapasztalható csapatmozgásokat és az illegális migráció jelentette veszélyeket.
Benkő Tibor megerősítette, hogy Magyarország következetesen kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett annak nemzetközileg elismert határai között. „Ezzel összhangban Magyarország osztja a NATO és az EU álláspontját a Krím félsziget bekebelezésére vonatkozóan, és elítéljük a kelet-ukrajnai beavatkozást” – tette hozzá a miniszter.

A két ország katonai együttműködése kapcsán elhangzott, hogy Magyarország továbbra is több területen nyújt bilaterális támogatást, kész hozzájárulni a NATO és Ukrajna között folyó gyakorlati együttműködés elmélyítéséhez. Ennek megfelelően Magyarország részt vesz az ukrán különleges műveleti erők felkészítésében és több katonai területen is vizsgálja a gyakorlati együttműködés lehetőségeit az ukrán féllel.

Benkő Tibor azt is jelezte: Magyarország számára fontos, hogy a kárpátaljai magyarság békességben élhessen szülőföldjén és az ukrán fél biztosítsa a magyar kisebbségnek az eddig megszerzett jogait.

A két fél megegyezett abban, hogy lépeseket tesznek mind a politikai, mind a katonai kapcsolatok javítására – olvasható a cikkben.

MTI

Kapcsolodó cikkek