Bukovszky: Közelebb kerültünk a teljes értékű, kétnyelvű anyakönyvi kivonatokhoz - Külhoni Magyarok
Hírek

Bukovszky: Közelebb kerültünk a teljes értékű, kétnyelvű anyakönyvi kivonatokhoz

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos reagált a Nyitrai Kerületi Bíróság korábbi döntésére, amely jogerős határozatban mondta ki, hogy az érsekújvári anyakönyvi hivatal nem a vonatkozó jogszabállyal összhangban bocsátja ki a kétnyelvű kivonatokat. A kormánybiztos szerint ez a döntés fontos mérföldkő a kisebbségek nyelvi jogainak érvényesítése szempontjából. Bukovszky ez ügyben találkozott Ján Lazar belügyi államtitkárral is.

„Az államtitkár biztosított arról, hogy tud a döntésről, és a belügyminisztérium már megtette a szükséges lépéseket a törvény betartatása végett. Bár a minisztérium nem volt érintett fél, tudatosítja a komplex megoldás fontosságát” – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzáfűzte: a tárca a közeljövőben készít egy jogi elemzést arról, hogy milyen jogszabályi változásokra és mennyi pénzre lenne szükség a ténylegesen kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kibocsátásához.

Bukovszky szerint a találkozó konstruktív és nyitott volt, úgy véli, a kétnyelvű kivonatok problémájára rövidesen megoldás születik.

Új Szó

Kapcsolodó cikkek