Csíki közbirtokosságok pert indítottak az úzvölgyi területeikért - Külhoni Magyarok
Hírek

Csíki közbirtokosságok pert indítottak az úzvölgyi területeikért

A csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság pert indított Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata ellen, amely saját nevére telekkönyveztette három, összesen közel 16 hektáros úzvölgyi területüket – közölte szerdán a Székelyhon.ro portál.

Amint felidézte: múlt év decemberében vált nyilvánossá, hogy Darmanesti önkormányzata újabb területeket telekkönyveztetett saját nevére az úzvölgyi katonatemető környékén. A Bákó megyei város a csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság három, összesen csaknem 16 hektáros területét íratta saját nevére a Bákó megyében illetékes kataszteri hivatalban.

A parcellák Darmanesti tulajdonaként jelennek meg a digitalizált kataszteri nyilvántartásban.

Az említett parcellákat korábban a csíki közbirtokosságoknak szolgáltatták vissza, ők pedig már 2004-ben saját nevükre telekkönyveztették ezeket a Hargita megyében illetékes kataszteri hivatalban. A kétszeres telekkönyvezést a Kárpátok egyik és másik oldalán fekvő szomszédos települések határvitája miatt történhetett meg.

Amint a Székelyhon írja: a Hargita megyei telekkönyvezések nem szerepeltek a 2009-ben megjelent E-terra integrált kataszteri és telekkönyvi rendszerben, de 2019-ben a Hargita megyei kataszteri hivatal illetékese felhívta a Bákó megyeiek figyelmét, hogy abban az övezetben korábban öt területre helyrajzi számokat adtak ki Hargita megyében.

Mátyás László, a csíkcsekefalvi közbirtokosság elnöke a portálnak elmondta, a mojnesti telekkönyvi hivatalhoz és Darmanesti polgármesteréhez fordultak az ügyben. Utóbbi az írásos megkereséseikre és telefonhívásaikra nem válaszolt, a mojnesti kataszteri hivatal pedig nem tartotta indokoltnak az érintett területek telekkönyvezésének a felülvizsgálatát. Ezért a bírósághoz fordultak a területfoglalás és telekkönyvezés érvénytelenítése érdekében, akárcsak a csíkszentmártoni közbirtokosság.

Úzvölgye település 2019-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor Darmanesti polgármesteri hivatala román parcellát hozott létre, az első világháború úzvölgyi csatáiban elesett katonák temetőjében. A magyar sírkertnek tekintett temetőt korábban Csíkszentmárton község gondozta.

Az elnéptelenedett Úzvölgye település törvény szerint Csíkszentmárton községhez tartozik, területét azonban, amelyen a temető is fekszik, mind Csíkszentmárton, mind Darmanesti a magáénak tekinti. A területvita és a temető kapcsán perek tucatja van folyamatban.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80