Erdélyi intézmények, szervezetek, klubok részesültek jelentős magyar állami támogatásban - Külhoni Magyarok
Hírek

Erdélyi intézmények, szervezetek, klubok részesültek jelentős magyar állami támogatásban

Mintegy 16 milliárd forintos (47,5 millió euró) támogatást ítélt meg a magyar kormány határon túli – közöttük erdélyi – szervezetek, egyházak, sportegyesületek működésére, fejlesztésére.

A Magyar Közlöny december 27-i számában megjelent döntések értelmében számos erdélyi szervezet, intézmény, egyház részesült többlettámogatásban. Az 1990-ben a névadó szülőfalujában, Csomakőrösön alakult Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület 214 millió forintot kapott a Kőrösi Csoma Sándor Dokumentációs Emlékközpont létrehozására.

Az Orbán Viktor vezette kabinet a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság fejlesztési és működési költségeire 165 millió, míg a temesvár-belvárosi református egyházközségnek a temesvári forradalmi református templom felújítására 30 millió forintot.

A tusnádfürdői római katolikus plébánia beruházásának támogatására 108 millió forintot, míg a kolozsvári Házsongárd Alapítvány működésére és beruházásainak támogatására 45 millió forintot különítettek el. Az élvonalban szereplő Sepsi OSK labdarúgóklub működésre és fejlesztésre 2,1 milliárd forintot, míg a másodosztályban érdekelt FK Csíkszeredát és akadémiát is működtető Futball Club Csíkszereda Egyesület 2,7 milliárd forintot kapott.

Egyébként a határon túli futballklubok közül a vajdasági Topolyán működő TSC 2,5 milliárd, az eszéki labdarúgó-akadémia egymilliárd, a lendvai futballklub 1,3 milliárd, míg a komáromi KFC Komarno 2,2 milliárd forintos magyar állami támogatásban részesült.

Krónika Online

Kapcsolodó cikkek