Erős hokiműhely jöhet létre Marosvásárhelyen is az immár épülő sátortetős műjégpályának köszönhetően - Külhoni Magyarok
Hírek

Erős hokiműhely jöhet létre Marosvásárhelyen is az immár épülő sátortetős műjégpályának köszönhetően

Több ezer Maros megyei kisiskolás tanulhat majd korcsolyázni a Vásárhely mellett épülő sátortetős műjégpályán. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia képviselőinek reményei szerint a létesítménynek köszönhetően néhány éven belül a megyeközpontban is kiépül egy erős jégkorongműhely.

Sátortetős műjégpálya építésébe kezdett Marosvásárhely szomszédságában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia. A sportegyesület tájékoztatása szerint az építkezés a megyeközponttal összeépült Marosszentgyörgyön kezdődött meg a helyi önkormányzat által biztosított telken a megyei tanáccsal és a Maros menti LEADER egyesülettel partnerségben.

A jégpálya a tervek szerint már szeptemberre elkészül, ekkor szállítják át a sátortető mellé azokat az öltöző konténereket is, amelyeket az akadémia a koronavírus-járvány idején a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház rendelkezésére bocsátott, és amelyeket jelenleg gyógyszerraktárként használnak.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia az MTI szerint közölte: a beruházás révén egy népes közösség jut hozzá annak a lehetőségéhez, hogy az év nagyobbik részében otthonához közel űzhesse a jeges sportokat. Az akadémia vezetői abban reménykednek, hogy a Csíkszéken, Gyergyószéken és Háromszéken már kiváló eredményekkel működő Korisuli programjuk elindításával több ezer Maros megyei kisiskolás tanul meg korcsolyázni, és néhány éven belül Marosvásárhelyen is kiépül egy erős jégkorongműhely. Pontosították, hogy nemcsak a versenysport, hanem a tömegsport számára is új lehetőségeket nyitnak.

A most épülőhöz hasonló, sátortetős pálya működik már Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is. A marosszentgyörgyi pálya beüzemelésével a Székelyföldi Jégkorong Akadémia immár nyolc központban biztosítja a szakmai hátteret és részben az infrastruktúrát a felnövekvő hokis generáció fejlődéséhez.

Két héttel ezelőtt a felcsíki Karcfalván kezdődött el a székelyföldi hokiakadémia kollégiumának építése.

Az akkori eseményen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: a magyar kormány az elmúlt években közel három és fél milliárd forintot juttatott a székelyföldi jégkorong-akadémiai rendszert fenntartó Mens Sana Alapítványnak beruházásokra, és közel másfél milliárd forintot az akadémia működtetésre, idén pedig 600 millió forintot szán a székelyföldi jégkorongsport fejlesztésére.

Krónika

Kapcsolodó cikkek