Farsangi ifjúsági táncház Alsóbodokon - Külhoni Magyarok
Hírek

Farsangi ifjúsági táncház Alsóbodokon

A farsangi időszak a maskarázás, mulatozás ideje. A zoboralji falvakban ilyenkor egymást érik a különböző bálok. A gyerekek szórakoztatására élő zenés, jelmezes, farsangi táncházat álmodtunk meg.

Nem volt egyszerű dolgom a sűrű hétvégi programok miatt, szinte minden hétvégén foglalt volt minden zoboralji falu kultúrháza. A megoldást a Fekete Márta által vezetett Tavaszi Olvasó Tábor adta. A tábort minden évben megrendezik Alsóbodokon a Paulisz Rancson közel 40 gyermek részvételével, ami egy szép alaplétszámot adott a táncházunknak. Szerencsésen alakult az időpont is, ugyanis az esti táncházat a táborozásuk legelső napján, február 16-án, vasárnap rendeztük meg, mintegy nyitó-mulatság jelleggel. A rendezvény nyitott volt a vidék minden gyermeke és családjaik számára, el is jöttek szép számmal a helyiek is.

Az egyébként nagynak számító ebédlő zsúfolásig telt jelmezes gyerekekkel. Krupák Luca, szenci ösztöndíjas kollégám vezetésével, aki az Olvasótábor egyik segítőjeként érkezett, gyülekező játékot játszottunk nagy körben, míg a zenekar hangolt.

A Piros Hetes névre keresztelt zenekar gödöllői középiskolás korú fiatalokból áll, akik gyermekkoruk óta együtt néptáncoltak a városi együttesben. A népzene szeretetét onnan és családjaikból hozták magukkal. 2015-ben alakult meg a formáció, a tagjai: Pertis Katica (hegedű), Sándor Gabriella (hegedű), Tóth Roland (tangóharmonika, hegedű), Erőss Barnabás (brácsa) és Wágner Levente (nagybőgő).

A főként polgári táncokból álló 1,5 órás táncház zsukával kezdődött, majd felcsendült többek a kisebbek kedvencei az „Icike picike” és a „Hogy a csibe hogy”, majd mindenki nagy kedvencei, például a „Hosszú lábú gólyamadár” páros tánca, a gyorsaságot és figyelmet igénylő „Az öreg zsidónak” vonatozása és „Pozsonyi sétatéren” is táncoltunk. A közös tánc után a jelmezesek felvonulása következett, mindenki a zenekar elé járult, ugyanis ők voltak a pártatlan zsűri bizottság. Számos különdíjat kiosztottunk a „legszínesebb”, „legvagányabb”, „legminimalistább”, „legbevállalósabb” jelmezek tulajdonosainak. Az első három helyezett pedig jelképes tárgyi ajándékot nyert – egy-egy hőre színváltoztató bögrét. A farsangi hangulat még a táncház és a jelmezverseny végeztével is megmaradt, az asztaloknál álarckészítő kellékek várták a kézműveskedni vágyókat.

A program végeztével a tábor résztvevői jó hangulatban készülődtek a lefekvéshez, a többi vendég pedig mosolyogva indult haza, hogy pihenjen még egy nagyot a hétfői munkanap előtt.

Fózer Dóra, petofiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek