Felmérés: az erdélyi magyarságnak a romániai átlagnál nagyobb arányban van otthoni internet-hozzáférése - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Felmérés: az erdélyi magyarságnak a romániai átlagnál nagyobb arányban van otthoni internet-hozzáférése

Egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint az erdélyi magyarok otthoni internet-hozzáférése jelentős mértékben meghaladja a romániai átlagot, és esetükben az országos átlaghoz képest kisebb a különbség a város és a falu között az internethasználat terén.

A Bálványos Intézet 2020 decembere és 2021 márciusa között az erdélyi felnőtt magyarokról reprezentatív mintával, 1839 válaszadó bevonásával készült internethasználati kutatása első eredményeit egy kolozsvári sajtótájékoztatón ismertette Toró Tibor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) oktatója, az intézet kutatási igazgatója, Tőkés Gyöngyvér, a Sapientia EMTE oktatója és Varga Szilvia doktorandusz, a Bálványos Intézet kutatója.

A felmérés kimutatta, hogy az erdélyi magyarok 84 százaléka, a 74 év alatti felnőttek 89 százaléka használta már életében az internetet, ami – a román statisztikai intézet hasonló tematikájú kutatása 2020-as adatait figyelembe véve – három százalékponttal haladja meg az országos átlagot.

Az otthoni internet-hozzáférés terén jóval nagyobb különbségre derült fény: míg a megkérdezett erdélyi magyarok 87 százaléka mondta azt, hogy otthonában rendelkezik internet-kapcsolattal, 2020-ban a romániai átlag még csak 78 százalékos volt, de az otthoni internet-kapcsolattal rendelkezők aránya a fejlettebbnek számító erdélyi, bánsági, partiumi térségben sem sokkal haladta meg a 80 százalékot.

Az MTI-nek a sajtótájékoztató után telefonon nyilatkozó Varga Szilvia ezt annak tulajdonította, hogy az erdélyi falvak az országos átlaghoz képest kevésbé elmaradottak a városokhoz képest. Ezt tükrözi az is, hogy míg a falun élő erdélyi magyarok 87 százaléka internetezett már életében, a romániai falusi lakosság egészét tekintve az internetezők átlaga alig 79 százalék. Míg tehát romániai szinten a falun internetezők aránya 7 százalékponttal marad el a 86 százalékos országos átlagtól, a falun élő erdélyi magyarok alig két százalékponttal maradnak el a közösségi átlagtól az internethasználat tekintetében – emelte ki a kutató.

A kutatás során megállapították azt is, hogy az erdélyi magyaroknál nincs jelentős internethasználati különbség a hétköznapok és a hétvége között, a végzettséggel arányosan nő az internetezők aránya, regionális bontásban pedig a Partiumban valamivel alacsonyabb az internetezők aránya, mint Székelyföldön, Közép-Erdélyben és a szórványban.

A diákok folyamatosan fent vannak az interneten, azoknak viszont, akik nem rendelkeznek hozzáféréssel, nem hiányzik a világháló, csak nyolc százalékuk tervezi hogy a jövőben igénybe veszi ezt a lehetőséget.

A kutatás az internetes vásárlási szokásokkal, a világjárvány okozta változásokkal, a közösségi média és az online közéleti részvétellel kapcsolatos kérdéseket is vizsgálta: az ezekre vonatkozó következtetéseket később tárják a nyilvánosság elé.

MTI

Kapcsolodó cikkek