Felújítás előtt a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola épülete - Külhoni Magyarok
Hírek

Felújítás előtt a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola épülete

Kárpátaljára látogatott Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, amely látogatás alkalmával megtekintették a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola épületét, valamint együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány és Beregszász városa, mint az iskola fenntartója és üzemeltetője között, miszerint az intézmény egyik épületrésze teljes körű felújításon fog átesni a magyar kormány támogatásából. Ez alkalomra október 8-án került sor.

Az eseményt többek között megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja, dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke, dr. Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere, Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének és a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Péter Csaba, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője.

Zseltvay-Vezsdel Emese, az intézmény igazgatónője köszöntött minden megjelent vendéget, majd néhány szóban bemutatta az iskolát. A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola Kárpátalja második legnagyobb magyar tannyelvű iskolája, ahol immáron 118 éve zajlik töretlen lelkesedéssel a színvonalas oktatás. Jelenleg 705 tanulója van az iskolának, akiket 54 pedagógus oktat. Emellett az igazgatónő hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyar bázisiskolák működési és fejlesztési programján belül tervezett épületrész felújítása egy remek lehetőség, hogy az intézmény ennyi év után végre méltó helyszíne legyen a felnövekvő nemzedék oktatásának.

Ezt követően Babják Zoltán, a város polgármestere tartott köszöntőbeszédet. „Mára már kicsit megkopott fényében pompázik városunk patinás intézménye, ami tükrözi a múltat, a jelent és a jövőt. Kapocs a nemzedékek és a nemzetek között. Őrzi hagyományainkat, elődeinktől örökölt kincseinket, a magyar ember becsületét, szorgalmát, gondolkodásmódját” – mondta Babják Zoltán az intézményről. Köszönetét fejezte ki a magyar állam felé, hogy lelkiismeretesen megtesznek mindent a kárpátaljai magyarság megőrzéséért és megmaradásáért. Beszédét az iskola névadójának, Kossuth Lajosnak szavaival zárta: „Legyen hű a nemzet önmagához; még mindent meg lehet menteni. Veszve csak azon nemzet lehet, amely lemondott önmagáról.”

Az esemény alkalmából az iskola diákjai rövid kulturális műsorral készültek, melynek során Dóka Enikő előadásában hallhattuk Kovács Vilmos Verecke c. versét, valamint Fekete Dorina, Fülöp Júlia és Seres Leila közös előadásában hallhattuk Bródy János Szabadnak születtél c. dalát.

Potápi Árpád János államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, egy rég várt esemény tud most elindulni, mégpedig az iskola épületének felújítása. Biztosított mindenkit arról, hogy ahogy eddig is, úgy a jövőben is Kárpátalja fejlesztése érdekében a magyar kormány minden tőle telhetőt megtesz, és minden segítséget megad. „Amikor intézményrendszer-fejlesztésről, vagy identitáserősítésről beszélünk, akkor az oktatási, kulturális és sokszor egészségügyi intézmények fejlesztéseiről is beszélünk, de általában kihagyjuk a politikai intézményrendszereket, pedig azt gondolom, hogy ezek megerősítése az egyik legfontosabb feladatunk, hiszen, ha a politikai intézményrendszer meggyengül, akkor a többit sem tudjuk fejleszteni” – hangsúlyozta az államtitkár úr. Éppen ezért ösztönzött mindenkit arra, hogy a soron következő helyhatósági választásokon mindenki éljen szavazati jogával, és támogassa a KMKSZ jelöltjeit, hiszen ekkor tud ez a térség, egész Kárpátalja továbbra is szorosan összhangban maradni az anyaországgal és támogatásával.

„A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola igen nagy szerepet játszott a történelem folyamán ennek a városnak az életében, és meggyőződésem, hogy meghatározó oktatási intézmény lesz a jövőben is” – kezdte beszédét Brenzovics László. Éppen ezért elengedhetetlen fontosságú, hogy az iskola minden épülete megfelelő állapotban legyen megfelelő felszereltséggel. Az elnök úr biztosított mindenkit, hogy a munkálatok hamarosan elkezdődnek, valamint kiemelte, hogy ez a program folytatódni fog, és az iskola főépülete is felújításra kerül majd.

Az esemény végén Brenzovics László mint a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke és Babják Zoltán mint Beregszász város polgármestere közösen aláírták az iskola felújításáról szóló együttműködési szándéknyilatkozatot.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek