Filip Mónika: A szlovák nyelvoktatás változtatása kulcsfontosságú a magyar iskolák minőségi növekedéséhez - Külhoni Magyarok
Hírek

Filip Mónika: A szlovák nyelvoktatás változtatása kulcsfontosságú a magyar iskolák minőségi növekedéséhez

Az oktatásügyi minisztérium Filip Mónika által vezetett államtitkársága intenzíven foglalkozik a szlovák nyelv oktatásának modernizálásával a magyar tannyelvű iskolákban. Mint a közösségi hálón kifejtette: ez kulcsfontosságú a nemzetiségi iskolák oktatási minőségének javítása érdekében.

A hosszú távú folyamat első lépéseit s alapelveit már lefektette a szaktárca.

„A kormányprogrammal összhangban célunk a szlovák nyelvoktatás minőségének a növelése. Szükséges a szlovák nyelvoktatás változtatása, a gyakorlatból érkező észrevételek is rámutattak ennek a szükségességére. A szakemberek többsége megegyezik abban, hogy a szlovák nyelvoktatás a magyar iskolákban kulcsfontosságú a minőség növeléséhez” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Filip Mónika, a kisebbségi és inkluzív oktatásért felelős államtitkár asszony.

Mint hozzátette: a szlovák nyelvoktatás módszerének változtatásával hozzájárulnak ahhoz is, hogy minél több magyar szülő magyar tanintézménybe írassa a gyermekét.

Mindennek a kidolgozása különféle szakemberek és intézmények bevonásával történik, illetve szakértői munkacsoport felállításával. Ez ügyben a szaktárca már felvette a kapcsolatot a közvetlenül irányított szervezetekkel illetve egyéb, az oktatásügyben tevékenykedő szakmai szervekkel. Közösen dolgozzák ki a változtatásokat az Állami Pedagógiai Intézettel és a komáromi Módszertani Pedagógiai Központtal. De együttműködnek a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, valamint többéves tapasztalattal rendelkező alsó tagozatos és szlovák szakos pedagógusokat is felkerestek.

„A közvetlenül irányított szervezetek által megvalósított találkozók után tudunk konkrétumokkal szolgálni” – szögezte le az államtitkár asszony. A szakértői munkacsoport céljai közt szerepel a szükséges taneszközök létrehozása is. Mindez a magyar tannyelvű iskoláknak szól majd.

A nyelvoktatás változtatásának fő lépései közé sorolható a pedagógiai alkalmazottak szakmai fejlesztése, a leendő tanárok továbbképzése, a diákok kommunikációs készségének fejlesztése. Ugyanakkor természetesen várható a tantervek újítása, reflektálva a gyakorlati észrevételekre, esetleges új akkreditáció kialakítása az egyetemeken, főiskolákon. A tanterv váltás is szükséges a nyelvoktatás megváltoztatásához.

A módszertani változtatás természetesen érinti a pedagógusokat és a leendő szlovák szakos tanárokat is. Ezzel kapcsolatban Filip Mónika kifejtette: a Módszertani Pedagógiai Központtal és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével a közeljövőben továbbképzéseket terveznek a tanárok részére a szakmai képzettség fejlesztése érdekében. A pedagógusképzés terén pedig tárgyalásokat szeretnének folytatni a pedagógusképzést lebonyolító egyetemek vezetőivel.

A szaktárca szeretné beiktatni az oktatásba az Állami Pedagógiai Intézet által kidolgozott és javasolt modellt, amely a nemzeti edukációs projekt egyik része. A szaktárca támogatásával online webináriumokon mutatják majd be a tanárok részére a Po slovensky hravo tankönyvet és módszertani útmutatót.

„Egyes tervek már a következő tanévben megjelennek az oktatásban. A többi célunkat remélhetőleg sikerül megvalósítani még ebben a választási ciklusban” – fogalmazott végezetül.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek