Fontos választás a határon túli magyarságnak - Külhoni Magyarok
Hírek

Fontos választás a határon túli magyarságnak

Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés, saját toll használata és egyéb különleges óvintézkedések mellett tartották meg vasárnap Ukrajnában a helyhatósági választást az országban egyre terjedő koronavírus-fertőzés közepette. Összesen 22 megye 119 járásában és 381 városában választottak annak érdekében, hogy megújuljanak a városi, járási, megyei képviselő-testületek. A települések összevonásából létrejött kistérségekben most tartottak először ilyen formában választást.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel nyolc órakor nyíltak meg, és este nyolcig várták a választókat. A tízezer főnél több lakossal rendelkező településeken a tanácsok tagjait a vonatkozó előírásokkal összhangban idén első ízben nyílt listás szavazással kellett megválasztani. Ez azt jelenti, hogy csak pártok indulhattak, egyéni jelöltek nem. A szavazólapokon egy pártra kellett szavazni, mellette pedig lehet egy személyre is a párt jelöltjei közül. Az ötszázalékos küszöböt átlépő pártokból azok a jelöltek jutnak be, akik a legtöbb szavazatot kapták. A polgármesterek esetében a kisebb kistérségekben elég az egyszerű többség, a nagyobbakban viszont a voksok 50+1 százalékára van szükség, ha ez nincs meg, akkor második fordulót tartanak. Városok esetében 75 ezer választópolgárnál lép életbe az 50+1 százalékos szabály.

Kárpátalján a helyi magyar kisebbség számára a választás fő tétje az volt, hogy minél több magyar nemzetiségű képviselő jusson be a különböző szintű tanácsokba. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere vasárnap reggel a közösségi oldalán azt írta, a határon túli magyaroknak minél nagyobb számban ott kell lenniük az ukrajnai önkormányzati választáson, hogy ne dönthessenek a kárpátaljai magyarokról a kárpátaljai magyarok nélkül. Szijjártó Péter bejegyzésében úgy fogalmazott: újabb fontos választás a mostani a határon túl élő magyarság szempontjából, majd reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai önkormányzati választáson minél több magyar leadja a szavazatát, hiszen csak így érhető el, hogy a jövőben is legyen beleszólásuk saját közösségük jövőjének alakításába. Kiemelte: egyetlen magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) indult a Kárpátaljai Megyei Tanácsba való bejutásért, és rossz lenne, ha a magyarok megyei szintű képviselet nélkül maradnának. Hozzátette: Beregszászon Babják Zoltán polgármester remek munkát végzett, jó lenne, ha folytathatná. Szijjártó Péter hangsúlyozta: azok a kárpátaljaiak, akik Magyarországon tartózkodnak, hazamehetnek szavazni, visszatéréskor mentesülnek a karanténkötelezettség alól, a könnyebb átjutás érdekében pedig ismét üzemel a barabási határátkelő.

A választást megelőzően az elemzők többsége egyetértett abban, hogy Kijevben Vitalij Klicsko olyan magabiztos előnyre tehet szert, amellyel akár már az első fordulóban megnyerheti a választást, és megőrizheti a főpolgármesteri posztot. Vitalij Klicsko időközben bejelentette, pozitív lett a koronavírustesztje, majd hozzátette, jól érzi magát, házi karanténban van. Az elemzők egyébként legfőbb kihívójaként Irina Verescsukot, a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája párt jelöltjét nevezték meg.

A helyhatósági választással együtt Volodimir Zelenszkij országos felmérést is kezdeményezett, amelyben egy külön íven öt kérdésben kérte ki a lakosság véleményét. Ezek a témák az életfogytiglani büntetés kiszabása korrupcióért, a szabadgazdasági övezet létrehozása a Donyec-medencében, a parlamenti képviselők létszámának háromszázra csökkentése, a marihuána engedélyezése orvosi célokra és a budapesti memorandum felhasználása Ukrajna területi integritásának helyreállítására.

Magyar Szó

Kapcsolodó cikkek