Gratuláltak azoknak, akik Székelyföldért megmozgatták Európát - Külhoni Magyarok
Hírek

Gratuláltak azoknak, akik Székelyföldért megmozgatták Európát

Befejeződött pénteken éjfélkor a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiókért folytatott polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése, a szükséges hét helyett tizenegy országban sikerült teljesíteni a célt. A kampánycsapatnak és vezetőjének, Pesty Lászlónak a számok mögötti 15 hónapnyi kemény munkáért gratulált Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke.

Az aláírásgyűjtés utolsó napján a tizenegyedik európai uniós államban, Belgiumban is összegyűlt a szükséges számú aláírás, ezzel a szükséges hét helyett tizenegy országban – Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Litvániában, Svédországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Lettországan, Írországban és Belgiumban – sikerült teljesíteni a célt – emeli ki Facebook-bejegyzésében Potápi Árpád János államtitkár, „a számok mögötti 15 hónapnyi kemény munkáért” gratulálva Pesty László kampányfőnöknek és az Írdalá.hu csapatának.

„Bízunk benne, hogy egy ekkora eredményt az Európai Bizottság sem hagy szó nélkül és minél előbb döntés születik arról, hogy az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel a nemzeti kisebbségeket, illetve az általuk lakott nemzeti régiókat, és a kohéziós alapok elosztásánál plusz forrásokkal segítse e közösségek, köztük a külhoni magyarság életét” – zárja bejegyzését Potápi Árpád János.

Mint Szili Katalin közleményében fogalmazott, 1,4 millió EU-s állampolgár támogatása mellett sikerült tizenegy országból a meghatározott mennyiséget meghaladó aláírást begyűjteni. „Ez újabb futamgyőzelmet jelent, hiszen a következő feladat lesz az aláírások hitelességi vizsgálata, melyet a tagországok illetékes hatóságai végeznek, majd az Európai Bizottsághoz kerül benyújtásra.

„Köszönet illeti a kampánycsapatot, s annak vezetőjét, Pesty Lászlót, akik a kezdeményezők jelmondatának is megfelelve, valóban megmozgatták Székelyföldért Európát” – írja a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve, „néhány éven belül a Minority SafePack és a nemzeti régiók polgári kezdeményezések aláírásgyűjtési sikere megmutatta, hogy ez az eszköz alkalmas lehet az európai demokrácia mélyítésére, de csak akkor, ha azt és önmagát is az Európai Bizottság is komolyan veszi. Maga a polgári kezdeményezés intézménye pontosan azzal az indokkal született, hogy közelebb vigye az Uniót és döntéseit polgáraihoz.”

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek