Hamarosan megnyílik a prágai magyar kollégium - Külhoni Magyarok
Diaszpóra Hírek

Hamarosan megnyílik a prágai magyar kollégium

Hamarosan befejeződik a magyar kollégium kialakítása a prágai magyar plébánia épületének tetőterében. A hiánypótló közösségerősítő kollégium a Magyar Püspöki Kar támogatásával valósul meg.

A cseh fővárosban élő magyar anyanyelvű diákok pasztorizációját is végző Balga Zoltán atya a Felvidék.ma megkeresésére elmondta: a Prágában élő diákok körében nagy igény van a lelki közösségi életre.

„Rendszeres találkozókat szerveztünk. Itt tudatosult bennem, hogy az itt élő magyar diákok Prága különböző szegleteiben élnek, távol a központtól, az egyetemektől. Innen jött az ötlet, hogy jó volna ezeket a diákokat egy helyen összpontosítani”– folytatta.

2017-ben alapították meg a magyar személyi plébániát, a Vencel-tér szomszédságában, nem messze a vasúti főpályaudvartól. A történelmi épület üres tetőterét építették be.

Mint Balga Zoltán elmondta: a diákok igényeinek maximálisan megfelelő szobákat alakítottak ki a tetőtérben. A kezdeményezés a Magyar Püspöki Kar anyagi támogatásával valósult meg. A kollégium kiépítése mintegy 400 ezer euróba került.

A tervek előkészítését és a szükséges engedélyek beszerzését követően idén nyáron indult el a kivitelezés.

Az átalakítás három szakaszban ment végbe. November végére már az utolsó simításokat végezték. A nyílászárók beillesztését, valamint az égőtestek felszerelését végzik a napokban.

A kollégium tíz diákot tud majd elszállásolni. „Várhatóan január elején már beköltözhetnek az első diákok” – tette hozzá a plébánia vezetője.

A munkálatokat kissé nehezítette, hogy a Prága belvárosában lévő épület műemlékvédelem alatt áll. Így a felújításokat is a műemlékvédelemre vonatkozó szigorú szabályok mellett végezték.

Prágában több mint száz magyar egyetemista tanul, túlnyomó többségük felvidéki. Magyarországról főleg a cserediák-programokon keresztül érkeznek általában egy vagy két szemeszterre a cseh fővárosba. A kollégium számukra is tud majd szállást biztosítani.

„Első körben olyan diákokkal számolunk, akik szeretnék ebben a plébániakörben, vallásos környezetben megélni a diákéletüket” – szögezte le végezetül a csábi születésű és huzamosabb ideig az Ipoly mentén szolgálatot teljesítő Balga Zoltán atya.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek