Házhoz jött az elismerés - Külhoni Magyarok
Hírek

Házhoz jött az elismerés

Vadkerty Katalin felvidéki történészt Magyarország miniszterelnöke Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesítette. Az elismerés a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződésben kimagasló tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek adományozzák.

Vadkerty Katalinnak még az elmúlt évben, augusztus 20. alkalmával kellett volna átvennie az Országházban a kiemelkedő történészi munkásságának elismeréséért járó megtisztelő kitüntetést. Csakhogy a járvány ebbe is közbeszólt, és az elismerés ünnepélyes átadására a tervezett időpontban és helyszínen nem kerülhetett sor, pedig Kató néni 93 évesen nagyon készült rá, saját bevallása szerint új kosztümöt is vásárolt magának.

Viszont ami késik, az nem múlik. Pénteken saját érsekújvári otthonában kereste fel a neves történészt Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára munkatársával, Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezetővel, hogy családi környezetben, szerettei körében átadják neki a kitüntetést.

A jó egészségnek örvendő Kató néni készült az eseményre, és frissességét bizonyítandó az előző nap lekaszálta fűnyírójával vadregényes kertjének pázsitját és öntözött is, hogy méltó körülmények között fogadhassa a neves magyarországi vendégeket. A beszélgetés során naprakész tájékozottságával, szellemi frissességével és visszaemlékezéseivel lenyűgözte a látogatókat. A kedélyes társalgás során szóba kerültek a régi találkozások emlékei, a díj nevét viselő Kallós Zoltán munkássága, melynek kapcsán Kató néni elmondta, hogy habár nem ismerte őt személyesen, de mindig nagyra tartotta az erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő munkásságát, mivel hozzá is nagyon közel állt a néprajzi gyűjtés, mellyel hobbi szinte foglalkozott is.

A díjátadás megható pillanatában Vadkerty Katalin szerényen megjegyezte, hogy vajon megilleti-e őt ő ez a rendkívül megtisztelő díj, történészként, közéleti személyként alkotott- e annyira marandandót az utókornak, hogy ezt megkapja. A felvetésre Potápi Árpád János viccesen megjegyezte, hogy muszáj elfogadnia, hiszen a járvány miatt már majdnem egy éve őrzik az államtitkárságon, és eszük ágában sincs visszavinni Budapestre.

Különben is az életművével, a csehszlovákiai magyarság 1945-1948 közötti történetét feldolgozó trilógiával: A kitelepítéstől a reszlovakizációig pótolhatatlan értékű munkát alkotott. Bárcsak ne lett volna a felvidéki magyarságnak ilyen gyászos időszaka, és nekem ne kellett volna róla írnom, hangzott Kató néni válasza.

Vadkerty Katalin könyvtárszobájának vitrinjét a Fábry Zoltán-díj, a Jedlik Ányos-díj, a Dominik Tatarka-díj, a Bethlen Gábor- díj, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztje, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje és az Pro Urbe Érsekújvár-díj mellett a pénteki naptól ékesíti a Külhoni Magyarságért- díj is, melyre a legbüszkébb, mert a magyar polgári kormány miniszterelnöke, Orbán Viktor adományozta neki.

Ma7

Kapcsolodó cikkek

  • Talpra tud-e még állni a Szövetség?

    Ismét képviselő nélkül maradt Brüsszelben a felvidéki magyarság, miután a Magyar Szövetségnek a legutóbbi választáson (sem) sikerült képviselőt küldenie