Hírszerzés: nem veszélyeztette Románia integritását a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet - Külhoni Magyarok
Hírek

Hírszerzés: nem veszélyeztette Románia integritását a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet

Nem forgott veszélyben a román állam integritása a Székelyföld autonómiáját célzó törvénytervezet révén a bukaresti parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának volt alelnöke szerint.

Mint ismeretes, Klaus Iohannis elnök két hónappal ezelőtt durva kirohanást intézett annak kapcsán, hogy a román képviselőház hallgatólagosan elfogadta a területi önrendelkezésre vonatkozó autonómiastatútum tervezetét. (Az előterjesztést később a szenátus elutasította).

Április 29-ei televíziós beszédében az államfő kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért? Kijelentésével az államfő valóságos versengést indított el az ellenzék és a kormányoldal között, hogy melyikük utasítja el határozottabban az erdélyi magyarok jogköveteléseit.

Iohannis több oldalról bírált kirohanása nyomán a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottsága tájékoztatást kért az ügyben a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI). Csoma Botond, a testület RMDSZ-es titkára májusban úgy nyilatkozott: megérkezett a bizottsághoz a titkosszolgálat válasza, de a tartalmát titkosították. Marian Cucșa, a testület volt alelnöke ugyanakkor csütörtökön a Mediafax hírügynökségnek elmondta: a SRI jelentése alapján nem forgott veszélyben a román állam integritása.

A SRI-től a képviselőház elnöke (Marian Ciolacu – szerk. megj.) is állásfoglalást kért, a titkosszolgálat pedig a bizottság közvetítésével továbbította válaszát. Elmondhatom, hogy nem forgott veszélyben az ország integritása” – közölte a hírügynökséggel a jelenleg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártban (PSD) politizáló Cucșa.

Mint arról beszámoltunk, a bukaresti legfőbb ügyészség nem indít bűnvádi eljárást Iohannis ellen az „Erdély kiárusításáról” tett kijelentése miatt, a nyomozó hatóság elismerte ugyanakkor, hogy az államfő nyilatkozata kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetősége azonban 5000 lejre bírságolta az államfőt hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt.

Krónika

Kapcsolodó cikkek