Idén is 30 külhoni jogászhallgató részesül Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjban - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

Idén is 30 külhoni jogászhallgató részesül Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjban

Megszületett a döntés a Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj idei nyerteseiről: az előző esztendőhöz hasonlóan a 2021/2022-es tanévben is 30 tehetséges külhoni jogászhallgató részesül ösztöndíjban. Erdélyből 22, Vajdaságból 6, Felvidékről 1 és a diaszpórából is 1 fő került a kiválasztottak közé.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., együttműködve a Budapesti Ügyvédi Kamarával első alkalommal 2012-ben hirdette meg a Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogramot. Az azóta minden évben meghirdetésre kerülő, a külhoni magyar jogászképzés fejlesztésére irányuló ösztöndíjprogram célja, hogy jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő, mindkét országban tapasztalatokat szerzett jogászokkal rendelkezzenek a külhoni magyar közösségek, továbbá lehetőséget biztosítsunk a magyar nemzetiségű jogászok közötti szakmai együttműködésre.

Az ösztöndíj éves összege az ösztöndíjprogram indulásakor 600.000 forint/fő volt, a 2021/2022-es tanévben már 1.200.000 forint/fő támogatásban részesülnek a nyertes fiatalok. A program teljes keretösszege 36 millió forint.

Az ösztöndíjat nappali tagozaton, szülőföldi felsőoktatási jogászképzésben résztvevő magyar nemzetiségű hallgató nyerhette el. Az ösztöndíjasok – az anyagi támogatás mellett – szakmai képzésben is részesülnek: nyári szakmai gyakorlatukat a Budapesti Ügyvédi Kamara által kijelölt neves budapesti ügyvédi irodánál töltik, ahol a gazdasági jog és a polgári jog területén bővíthetik ismereteiket, valamint építhetnek szakmai kapcsolatokat.

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke