ITM-államtitkár: az aláírásgyűjtés célja, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott régiók közvetlenül pályázhassanak a kohéziós forrásokra - Külhoni Magyarok
Hírek

ITM-államtitkár: az aláírásgyűjtés célja, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott régiók közvetlenül pályázhassanak a kohéziós forrásokra

Ritkán van lehetőség arra, hogy az egyes nemzetek polgárai valóban befolyásolhassák az uniós folyamatokat, most azonban mindenkinek lehetősége van erre: az aláírásával támogathatja azt a kezdeményezést, amelynek az a célja, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott régiók közvetlenül pályázhassanak közösségi, kohéziós forrásokra – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

Schanda Tamás szerint mindez magyarul azt jelenti, „ne legyenek kiszolgáltatva, önállóan tudják fejleszteni például a saját településeiket, intézményeiket”.
Az uniós források felhasználásának koordinálásáért is felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a kezdeményezést a Székely Nemzeti Tanács indította, de a javasolt változtatással több őshonos nemzeti kisebbség előtt is újabb lehetőségek nyílnának.

„A petíció támogatásának a koronavírus-járvány sem jelenthet akadályt, hiszen digitális formában is élhetünk ezzel a demokratikus jogunkkal. Mindössze a személyi igazolványunk számát, az útlevelünk számát, vagy a személyazonosító számunkat, illetve pár más adatunkat kell megadnunk egy felületen, ezzel már hozzá is járultunk a cél eléréséhez” – fejtette ki Schanda Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy legegyszerűbben az irdala.hu oldalon keresztül érhető el a megfelelő uniós portál aloldala.

„Mindössze egy perc kitölteni, de nagyon sokat segíthetünk vele a székelyeknek és más őshonos nemzeti kisebbségeknek” – fogalmazott az államtitkár.

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80