Johannis azt állítja, nincs baja a magyar emberekkel, „csak” az autonómiával - Külhoni Magyarok
Hírek

Johannis azt állítja, nincs baja a magyar emberekkel, „csak” az autonómiával

Magyarázkodásba bocsátkozott hétfőn Klaus Johannis államelnök „Erdély kiárusítási kísérletéről” tett múlt heti kijelentése kapcsán, azt állítva, hogy ő tiszteli a magyar nemzetiségű román állampolgárokat.

A Cotroceni-palotában tett sajtónyilatkozatában a román államfő azt állította: „nincs problémája” a magyar etnikumú emberekkel, akiket tisztel, és akiknek többsége szerinte „jóravaló, szorgalmas ember”. Az elnök azt is megjegyezte, hogy számos magyar kollégája, ismerőse van, akiket hasonlóképpen tisztel. „Tettem néhány kijelentést, és remélem, mindenki jól értette a mondandómat. Nekem a politikusokkal van problémám, elsősorban a PSD politikusaival, akik megpróbálták elősegíteni egy olyan törvénytervezet elfogadását, amely a Székelyföld területi autonómiáját promoveálja” – jelentette ki az elnök. Sokatmondó, hogy Johannis úgy vezette fel mondandóját, miszerint az „Erdélyben Székelyföldnek nevezett terület autonómiájával” kapcsolatos témára is ki akar térni.

Johannis szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) megpróbálta „kimenteni magát”, és a szenátusban már leszavazta az autonómiastatútumot, hozzátette ugyanakkor: bizonyítékok mutatkoznak arra, hogy a törvénytervezet hallgatólagos elfogadása nem volt „egyedi eset.”

Emlékeztetett, hogy a bukaresti felsőházon ugyancsak hallgatólagos eljárással átment a közigazgatási törvénykönyvnek az RMDSZ által javasolt módosítása, amely Johannis szerint hivatalossá tenné a magyar nyelv használatát Erdély bizonyos régióiban.

Johannis közölte, a PSD nem állíthatja, hogy nem tud erről, hiszen az előterjesztés átment a szenátus szakbizottságain, ahol a szociáldemokrata alakulat tagjai megszavazták. „Nem csinálhatunk úgy, mintha nem látnánk, hogy a PSD nyilvánvalóan támogat olyan jogszabályokat, törvényeket, amelyek a Székelyföld autonómiáját célozzák. Eze egész egyszerűen alkotmányellenes, megengedhetetlen, és én nem fogom tolerálni hasonló törvények megjelenését” – fogalmazott hétfői sajtónyilatkozatában a román államelnök.

Az RMDSZ tavaly októberben nyújtott be törvénytervezetet a bukaresti parlamentben, amely kisebbségi fejezetében elsősorban azokat az anyanyelvhasználati jogokat foglalja össze, amelyeket a román törvényhozás a közigazgatási törvénykönyv részeiként 2018-ban már elfogadott, de a kódex egésze nem állta ki az alkotmányossági próbát. A tervezet benyújtását azért látta szükségesnek a szövetség, mert a Viorica Dăncilă vezette PSD-kormány az alkotmánybírósági elutasítás után tavaly sürgősségi kormányrendelettel léptette életbe a közigazgatási törvénykönyvet, de ebből már kihagyta a kisebbségek anyanyelvhasználatára vonatkozó részeket.

Mint ismeretes, Johannis múlt szerdán azzal kapcsolatban mondott televíziós beszédet, hogy a bukaresti parlament alsóháza április 23-án hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet két RMDSZ-es képviselő, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt nyújtott be tavaly decemberben és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki. Johannis kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak.” Magyarul köszöntve Marcel Ciolacut, a PSD elnökét feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor cserébe a megegyezésért?

Krónika

Kapcsolodó cikkek