Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemet rendeznek a Tusványos szervezői Sátoraljaújhelyen - Külhoni Magyarok
Hírek

Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemet rendeznek a Tusványos szervezői Sátoraljaújhelyen

Újraindítás-megújulás mottóval tartanak Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemet a Tusványos szervezői, a nemzetpolitikai párbeszédnek teret adó rendezvénysorozat csütörtökön kezdődik a magyarországi Sátoraljaújhelyen.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a koronavírus-járvány miatt tavaly és idén egyaránt elmaradt, a szervezők május végén jelentették be, hogy a Tusványosként közismert rendezvény 31. kiadásának 2022. július 19-24. között ad otthont a tusnádfürdői kemping.

A Tusványos szervezői – Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Magyar Ifjúsági Tanács, Magyar Ifjúsági Konferencia –, kiegészülve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, szerdán lapunkat arról tájékoztatták: gondoskodnak arról, hogy a járvány ne szabjon gátat a nemzetpolitikai párbeszédnek, a nemzetben való, Kárpát-medencei együtt gondolkodásnak. A Sátoraljaújhelyen július 21-25. között tartandó rendezvény meghívott előadói az újraindítás és a megújulás hívószavai alatt értekeznek arról, hogy milyen kihívások érhetik a nemzeti kisebbségvédelmet térségünkben és Európában, vagy melyek a gazdasági újraindítás lehetőségei a Kárpát-medencében. Egy asztalhoz ülnek Zemplén egykori fővárosában a külhoni magyar pártok képviselői, de a szabadegyetem fórumot biztosít az anyaországi politikai alakulatok közötti eszmecserére is a nemzet és szuverenitás tárgykörében.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott programtervezet alapján a sátoraljaújhelyi szabadegyetem előadói között szerepel többek között Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Varga Mihály pénzügyminiszter, Tőkés László, az EMNT elnöke, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, Zakariás Zoltán parlamenti képviselő (Erdélyi Magyar Néppárt).

A csütörtöki nyitónapon a nemzeti kisebbségvédelem, illetve a gazdasági újraindítás a Kárpát-medencében és Európában témakörben hangazanak el előadások, pénteken Tájkép csata közben címmel megrendezik a külhoni pártelnökök kerekasztalát, valamint a magyarországi pártok fórumát, egy másik panelben szó esik a Kárpát-medencei felsőoktatásról, a kereszténydemokrácia reneszánszáról Európában, a keresztyén megújulásról.

Az érdeklődők élő, internetes közvetítés segítségével tekinthetik meg a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem előadásait a facebook.com/prominoritate címen elérhető közösségi oldalon.

Krónika

 

Kapcsolodó cikkek