Kárpátaljai filmesek nyerték a VII. Kulturális Filmek Fesztiválját - Külhoni Magyarok
Hírek Kárpátalja Magyarok a diaszpórában

Kárpátaljai filmesek nyerték a VII. Kulturális Filmek Fesztiválját

Tállyán a Szent László katolikus templomban Szarvas Péter Atya áldotta meg a VII. Kulturális Filmek Fesztiválja résztvevőit, Pesty László filmrendező pedig megemlékezett Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költőről, aki egyik alapítója volt a rendezvénynek.

A filmversenyen azok a Kárpát-medencében és a diaszpórában készült rövidportréfilmek versenyeztek, amelyek olyan embereket mutattak be, akik az adott helyi magyar közösségben őrzik, védik és továbbviszik a magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.

A szervezők szerint nem elég jó filmet készíteni, az alkotóknak gondoskodniuk kellett arról is, hogy a közösségi oldalakon minél többen megnézzék a versenyfilmjeiket. Hat országból érkezett filmek közül 25 alkotásra lehetett lájkolással, megosztással szavazni. A közönség előzsűrizése alapján döntősnek minősülő alkotók és versenyművek részt vehettek 2021. augusztus 26–29. között Tállyán a fesztivál helyszíni eseményein. A zsűri a díjakról az alkotókkal történő személyes konzultáció után döntött.

A zsűri elnöke: Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, tagjai: Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA tagja, továbbá Kozári Réka, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője. A díjátadás előtt Bényi Ildikó olvasta fel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter védnöki köszöntőjét.

Az egymillió forintos fődíjat az MTVA ungvári tudósítói Kovács Géza, Vass Tamás és Bereczky Tamás által készített A reménytelenségből érkeztek című film kapta. Az MMA által felajánlott 550 ezer forintos II. díjat a Kányádi Sándorról készült kisfilm kapta, amelyet a kolozsvári Xantus Gábor és Xantus Áron készített. A 250 ezer forintos III. díjat a kárpátaljai TV21 munkatársai kapták, Debreceni Kamilla és Ball Béla az Úgy hívnak, hogy Péter kő című filmjükért. A KESMA által felajánlott 800 ezer forintos legjobb operatőrnek járó különdíjat dr. Szabó László, a Mediaworks Hungary Zrt. vezérigazgatója adta át a felvidéki Tomojka Vojtko Bélának.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 100 ezer forintos díját Szabó Gergely a megyei közgyűlés alelnöke hozta el Tállyára, amelyet a gyergyószentmiklósi Zsigmond Attila kapott A gyimesi gardonkészítő című alkotásáért.

A 300 ezer forintos közönségdíjat a Braziliában élő Costa Henryco kapta A Canga – magyar brazil étterem című filmjéért.

Ezenkívül több különdíjat is átadtak az Oroszlános Borhotel pincéjében megtartott díjátadáson. A fesztivál alapítója Bolyáki Attila hite szerint a rendezvény egyik fontos célja, hogy a magyar nemzeti kultúra megvédése egyúttal az egész európai kontinens civilizációját, kultúráját védje.

A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek