Kegyeletadó ünnepség Zentán - Külhoni Magyarok
Hírek

Kegyeletadó ünnepség Zentán

A zentai Felsővárosi Köztemetőben ma délután megemlékezést tartottak, így tisztelegve azok előtt a hősök és mártírok előtt, akik életüket adták, vérüket hullatták a városért, annak lakóiért.

A rendezvény kezdetén a zentai Felsővárosi Köztemető kálváriadombján ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrált ünnepi szentmisét, a megemlékezés szónoka pedig Czegledi Rudolf, a község polgármestere volt, aki beszédében az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy minden évben a kegyelet, és az elhunyt családtagjaink, barátaink, ismerőseink iránti tisztelet hoz ide bennünket. Emlékezünk azokra az ártatlan magyar áldozatokra is, akik a második világháború végén a gyűlölködés és a bosszú miatt vesztették életüket. Olyan korban történt mindez, amelyről reméljük, soha többé nem ismétlődik meg. Gondoljunk rájuk tisztelettel, békével és megnyugvással, emléküket őrizve erősítsük összetartozásunkat és hitünket. Jó alkalom ez arra, hogy elcsendesedjünk, magunkba tekintsünk és emlékezzünk az őseinkre. Ők voltak azok a szorgalmas és dolgos emberek, akik megteremtették mindazt, amit ma Zenta városa jelent – fogalmazott Czegledi Rudolf.

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak, valamint az 1944-es ártatlan áldozatoknak az emlékhelyénél megtartott koszorúzási ünnepség kezdetén a Pöndöly asszonykórus énekelte el a Himnuszt, majd ft. Szeles Oszkár esperes-plébános áldotta meg az emléksírhelyeket. Ezt követően Sztantity Szebasztián, Zenta községi tanácsának a tagja tolmácsolta ünnepi beszédét, amelyben kiemelte, hogy emlékezzünk azokra, akik előttünk jártak és az életük, örökségük fontos városunk számára. Akkor is fontos a mártírokra emlékezni, ha nevüket sem tudjuk. Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak személye csak töredékében ismert. Mégis ők hősi halálukkal és tetteikkel bizonyították, hogy egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen.

Az egybegyűltek ezt követően megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak, valamint az 1944-es ártatlan áldozatoknak az síremlékét, amelyeknél Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Csige Gábor, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő, Zenta község önkormányzata nevében Czegledi Rudolf és Szabó Dékány Zsófia, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Kormányos László és Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai szervezete nevében Rác Szabó Márta és Cipó Igor, a VMSZ tagságából Bóbán Réka, Barsi Márta, Burány Hajnalka, a Magyar Mozgalom nevében Sándor József és Berze Gizella helyezték el a kegyelet virágait. A megemlékezést a Szózat énekével zárták.

Az 1944-es ártatlan áldozatok lelki üdvéért Szeles Oszkár atya ajánl fel szentmisét, melyet november 9-én 17 órakor tartanak, majd a misét a gyertyás felvonulás követi a hídnál lévő kopjafához.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek