Keleten a magyar elsősök megkapták a Rákóczi Szövetség ajándékát - Külhoni Magyarok
Hírek

Keleten a magyar elsősök megkapták a Rákóczi Szövetség ajándékát

Idén a magyar elsősök egyszerre kapták kézhez a szövetség egyszeri ösztöndíját, illetve az iskolatáskát. Erről számolt be portálunknak Gabri Rudolf, a Nagykaposi Magyar Ház igazgatója, a Rákóczi Szövetség felvidéki hálózatának országos elnöke, akit a Szepsiben megtartott országos tanévnyitón Csáky Csongor elnök úr azzal bízott meg, hogy Tornától Nagyszelmencig kézbesítse ki az ajándékot.

Nos, ez a napokban megtörtént, a hálózat országos elnöke Ung-vidéken 9, Szepsi környékén 6, a Bodrogközben pedig 17 iskolát látogatott meg munkatársaival, és 375 szülőnek adta át személyesen a tíz-tízezer forintos támogatást, illetve gyermekeiknek az iskolatáskát.

Az ötnapos körút során igyekeztek az átadást lehetőség szerint az iskola udvarán vagy a tornateremben, esetleg az iskola előcsarnokában lebonyolítani, ahová a szülőket nyolc és 15:30 óra között mindig egy adott időpontban várták.

Gabri úr azt is elárulta, hogy az ösztöndíj nemcsak a magyar kormány ajándéka, hanem tartalmazza azokat a szponzori felajánlásokat is, amelyeket azok az emberek, cégek adtak össze, akik így fejezik ki szolidaritásukat az itt élő fiatalokkal és családjaikkal szemben, elismerésképpen, hogy gyerekeiknek anyanyelvi iskolát választottak.

Minden iskolában azt tapasztalták, hogy a szülők hálásak ezekért a támogatásokért. Különösen emlékezetesre sikerült a bélyi, a bodrogszerdahelyi és az alsólánci átadás. Az ajándékozók azt is lehetővé tették a kicsik számára, hogy a különböző motívumokkal ellátott táskák közül mindenki saját ízlése szerint választhasson.

Ma7.sk

Kapcsolodó cikkek