Kerékpározás otthonról haza - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Kerékpározás otthonról haza

Az Otthonról haza elnevezésű rendezvény a Kárpát-medencét behálózó programsorozat, amelynek lényege a határokon túl élő magyarság összetartozásának erősítése. A rendezvénysorozat célja továbbá az, hogy aktívan – gyalog, bringán, lóháton vagy épp kenuban ülve teljen az esemény alatt az idő, valamint a résztvevők megismerjék egymást.

A határon átívelő vándortúrák különböző városokból indulnak és minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkezik meg Budapestre. Hét országból, 11 útvonalon csatlakoztak idén a részvevők, de egy nemzetként élik meg a biciklizés örömét.

A Pozsonyból Dunaszerdahelyre érkező biciklis konvoj résztvevője volt maga Révész Máriusz, a magyar kormány kerékpározás-fejlesztéséért felelős kormánybiztosa is. A dunaszerdahelyi megálló egyik szervezője, Edmár Attilától megtudtuk, hogy a bringázók először a Bartók Béla sétányon kiállított tárlatot járták körbe, majd a DAC stadiont szemlélték meg, mindezek után pedig a Csallóközi Múzeumban kaptak tárlatvezetést Nagy Iván igazgatótól.

Karaffa Attila alpolgármester röviden üdvözölte a jelenlévőket és elmondta:

“Ahogy az őseink, úgy mi sem adjuk fel Dunaszerdahelyen identitásunkat. Bízunk abban, hogy a jövőben gyermekeink és unokáink is megtartják majd a magyar értékeket, amelyek tovább visznek bennünket az úton. Az anyaország nélkül mi is gyöngék vagyunk, de az anyaország is gyönge nélkülünk” – tette hozzá Karaffa.

A túra szervezői Trianon 100. évfordulójának alkalmából szerették volna megrendezni az Otthonról haza elnevezésű kerékpártúrát – Nemzeti Összetartozás Kerékpártúra névvel –, ám a járványhelyzetre való tekintettel el kellett napolni a rendezvényt (nem is egyszer) egészen 2021 augusztusára.

,Az augusztus 20-i budapesti érkezéssel nemcsak a kerékpározóknak szeretnénk üzenni, hanem egész Magyarországnak. Hiszen mindnyájan összetartozunk” – mondta el Révész a Csallóközi Múzeum udvarán. Továbbá megosztotta Böjte Csaba atya gondolatait is: ,,Aki biciklizés közben mindig hátrafelé néz, az előbb utóbb orra esik”.

Nekünk is előre kellene nézni, s még nagyobb hangsúlyt fektetni az összetartozásra.

A biciklitúra Komáromban folytatódik (ezen a szakaszon), majd onnan Visegrádra kerekeznek a túrázók, aztán pedig augusztus 20-án célba érnek Budapesten, ahol együtt nézik majd meg a tűzijátékot.

Részletekért keresse fel az https://otthonrolhaza.hu/ internetes felületet.

Ma7

Kapcsolodó cikkek