Koraősszel tartanák meg a Durindót és a Gyöngyösbokrétát - Külhoni Magyarok
Hírek

Koraősszel tartanák meg a Durindót és a Gyöngyösbokrétát

Vajdaság legnagyobb néptáncos és népzenei eseményét, az 57. Gyöngyösbokrétát és a 44. Durindót az eredeti tervek szerint június 6. és 7. között rendezték volna meg.

Tavaly Horgos adott otthont az Gyöngyösbokrétának és a Durindónak. A kétnapos néptáncos és népzenei szemlén mintegy 2000-en léptek színpadra. A rendkívüli állapot és az intézkedések enyhítésének tükrében alakul az idei kétnapos ünnepség megrendezése is, amelynek Törökbecse a házigazdája. A rendezvény előkészületei még februárban, a rendkívüli állapot kihirdetése előtt megkezdődtek, a mostani helyzet azonban mindent tervet felülír.

Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület titkára: „Nem tudjuk, hogy mikorra halasztódik el az egész, mert ennek nemcsak az az összetevője, hogy a rendkívüli állapot megszakította, hanem hogy az egyesületekben úgy, mint itt, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben is, praktikusan semmiféle tevékenység nincs folyamatban.”

Az idei Gyöngyösbokréta és Durindó pontos időpontja ugyan még nincs meg, a szervezők előreláthatólag egy kora őszi időszakot tűznek ki – mondta Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. Hozzátette, ez a halasztás nagy lehetőség a rendezvény újragondolására: „Tudjuk azt, beszélgetve a csoportvezetőkkel, hogy akár a néptáncegyütteseknél a koreográfiák félig-meddig elkészültek, bár ha úgy nézzük, a viseletek nem tudtak elkészülni. A népzenei csoportoknál is és a népi kórusoknál is azért elindult egy folyamat, kijártak az oktatók, vagy a helyi oktatók, és azért kitalálták, felépítették már a csokrokat, úgyhogy majd ebből próbál az ember szemezgetni, és természetesen itt lesz az egész nyár arra, hogy ha valaki másik csokrot akar betanulni, egy másik koreográfiát tanítana be, akkor erre lehetőség nyíljon.”

Sutus Áron hozzátette, a jelentkezési lapokat nem küldték még szét az együtteseknek, továbbá az online regisztrációs felületeket sem nyitották meg. Ennek értelmében az eredetileg április 10-ig tartó jelentkezési időszakot mindenképpen meghosszabbítják. Az elmúlt évek tapasztaltai alapján mintegy 40 néptáncegyüttes és 120 fellépő jelentkezésére számítanak.

Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek