Közös nevező – a nemzetiségi oktatásért felelős államtitkárság új kommunikációs platformja - Külhoni Magyarok
Hírek

Közös nevező – a nemzetiségi oktatásért felelős államtitkárság új kommunikációs platformja

Közös nevező – röviden a nemzetiségi oktatásról címmel kisfilmsorozattal jelentkezik a szlovák oktatásügyi minisztérium nemzetiségi oktatásért felelős főigazgatósága. Az első videót a mai nap folyamán, március 18-án jelentették meg a közösségi felületeken.

Mint Filip Mónika nemzetiségi és inkluzív oktatásért felelős államtitkár a közösségi oldalon nyilvánosságra hozott kisfilm kapcsán elárulta: a nemzetiségi oktatásügyre vonatkozó leggyakrabban feltett kérdésekre válaszolnak. Az államtitkárság új kommunikációs platformjaként elindított kisfilm egy sorozat első részeként kerül nyilvánosságra.

Gajdács Mónika, az államtitkárság alá tartozó, nemzetiségi oktatásért felelős főigazgatóság főigazgatója a Felvidék.ma megkeresésére elmondta: „a kisfilmsorozat célja a nemzetiségi oktatásra való nyitottság. A pedagógusoktól, a szülőktől, valamint a közösségeinktől származó, a nemzetiségi oktatást illető javaslatokra, észrevételekre reagálunk a kisfilmekben.”

Az első videóban többek között a minisztérium nyitottabb kommunikációjáról, a szlovák nyelv oktatási módszertana megváltoztatásának szükségszerűségéről, az iskolahálózat optimalizálásáról is szó esik.

Gajdács Mónika portálunknak kifejtette: az első videó témáját főleg a pedagógusoktól és az egyetemistáktól érkező észrevételek és ötletek alapján állították össze.

A kisfilm első témaköre a szaktárca államtitkárságának az előző időszakhoz képest sokkal nyitottabb kommunikációjára összpontosít. Mint Filip Mónika ezzel kapcsolatban megjegyezte: az oktatásügyi minisztérium számára nagyon fontos a nyitott és transzparens kommunikáció, a nemzetiségi főosztályon pedig kulcsfontosságú a magyar nyelvű kommunikáció. Ennek részeként az államtitkárság számos iskolalátogatást bonyolított le, mely a tapasztalatcsere és javaslatok, ötletek szerzésének színtere is volt. Sajnos a járványhelyzet nem teszi lehetővé a személyes kapcsolatot, ezért is nyitotta meg az államtitkárság a jelen kommunikációs platformot.

A kisfilm kitér a kétnyelvű dokumentumokra és a bürokrácia visszaszorításának mozzanataira. Az idei iskolaévben némileg csökkent a bürokrácia, a kötelező dokumentációk száma – jegyezte meg Gajdács Mónika.

A szlovák nyelv oktatásának módszertani változtatásával kapcsolatban Filip Mónika megjegyezte: mindenképpen szeretnének változtatni, ez az államtitkárság egyik prioritása, mely a kormányprogram része is. Az államtitkárság már közel egy éve foglalkozik a témakörrel.

Feltérképezték a problémát, felvették a kapcsolatot a szakmai szervezetekkel, s közösen keresik a megoldást. Ez lehet a didaktikus segédeszközök megújítása, az egyetemi képzés átformálása. A meglévő próbaprojektek tapasztalatait is felhasználjuk – jelezte az államtitkár.

Pár héttel ezelőtt felröppent a hír, miszerint a végzős alapiskolások tudásszint-felméréséből, a Tesztelés 9-ből kimarad a magyar nyelv és irodalom tantárgy.

Gajdács Mónika leszögezte: a tesztelés során megmarad a magyar nyelv és irodalom, emellett minden fontos külső felmérés szintén az oktatás nyelvén történik majd meg.

Ez a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének a javaslatára került be a közoktatási törvény módosításába.

Az iskolahálózat optimalizációja a nemzetiségi iskolák számára igen kényes téma. Filip Mónika elmondta: meg kell óvni a magyar kisiskolákat, hogy a magyar gyermekek az anyanyelvükön tanulhassanak. Ugyanakkor törekedni kell a minőségi oktatás fejlesztésére.

A közoktatási törvény módosításának egyik pozitív hozadéka az iskolai klaszterek kialakításának a lehetősége. Ennek alapján iskolák összeállhatnak, együttműködhetnek anélkül, hogy összevonásra kerülne sor – magyarázta az államtitkár. „Nincs egységes modell az optimalizálásra. Nincs olyan megoldás, amely minden iskolára alkalmas lehet. Lokális lehetőségeket kell keresnünk” – emelte ki Gajdács Mónika. Térségen belül kell keresni a megfelelő megoldást – mondta végezetül a főigazgató.

A Közös nevező – röviden a nemzetiségi oktatásról első kisfilmje az alábbi linken nézhető meg. A szaktárca államtitkársága az allamtitkar@minedu.sk címre várja az észrevételeket, javaslatokat, kérdéseket.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek