Lélegeztetőgépeket adományozott a magyar kormány a dél-szlovákiai kórházak részére - Külhoni Magyarok
Hírek

Lélegeztetőgépeket adományozott a magyar kormány a dél-szlovákiai kórházak részére

Tekintettel a súlyos járványügyi helyzetre, a Magyar Kormány egészségügyi eszközöket – összesen 17 darab, Panther-5 típusú, magyar gyártmányú lélegeztetőgépet – adományozott a külhoni magyarság és a dél-szlovákiai kórházak megsegítése érdekében. A támogatás kedvezményezettje a Kukkonia polgári társulás, amely a felvidéki kórházak közötti elosztás koordinálásában működik közre.

Az adomány március 8-án (hétfőn) érkezett meg Dunaszerdahelyre, a Kukkonia polgári társulás képviselőihez. A polgári társulás az egészségügyi eszközöket az adománylevél elveivel összhangban juttatja majd el a kedvezményezett egészségügyi intézményeknek.

Az átadás során az adomány egy részét – 6 lélegeztetőgépet – Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete, Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője és Berényi József, a dunaszerdahelyi kórház felügyelő tanácsának tagja adták át Bock Sylviának, a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórház igazgatónőjének és Horváth Zoltán doktornak.
A további tizenegy lélegeztetőgépet a következő célkórházakba továbbítja a polgári társulás:

AGEL Kórház – Léva, AGEL Kórház – Komárom, Érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet, Svet zdravia Általános Kórház – Rimaszombat, Szent Barbara Általános Kórház és Rendelőintézet – Rozsnyó, Svet zdravia Kórház – Nagymihály, Általános Kórház és Rendelőintézet – Losonc, Kórház és Rendelőintézet – Királyhelmec, Kórház és Rendelőintézet – Nagyrőce, Svet zdravia Kórház és Rendelőintézet – Tőketerebes, Általános Kórház és Rendelőintézet – Nagykürtös.

„Megtiszteltetés számunkra az ismételt felkérés, hiszen polgári társulásunk küldetése a régió fejlesztése, és kötelességünknek érezzük egymás segítését itt a Felvidéken.

Ezekben a nehéz időkben különösen fontos, hogy támaszkodhatunk Magyarország segítségére,
hiszen a nemzeti összetartozás érzését mi más erősítené jobban, mint az ilyen cselekedetek” – mondta el Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője.

A dunaszerdahelyi kórház esetében a kórház felügyelő tanácsának tagjaként kezdeményeztem a lélegeztetőgépek adományozását.
A Magyar Kormány pedig az adományt további tizenegy lélegeztetőgéppel bővítette Dél-Szlovákia részére” – tette hozzá Berényi József, a dunaszerdahelyi kórház felügyelő tanácsának tagja.

„Hasonlóan a korábban érkezett adományokhoz (védőfelszerelések, maszkok) ezúttal is az az ok áll az adományozás mögött, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Tekintettel a rendkívül súlyos szlovákiai járványhelyzetre, a Magyar Kormány a lélegeztetőgépek adományozása mellett döntött.

A döntést megelőzte, hogy felvidéki szervezetek segítségével felmértük, hogy pontosan melyik kórháznak milyen és hány eszközre van szüksége, hogy el tudja látni a hozzá került betegeket.
Bízom benne, hogy ez az adomány enyhíteni tudja majd a kórházakra nehezedő nyomást” – nyilatkozta Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete.

Ma7

Kapcsolodó cikkek