Lemondásra szólította fel Klaus Johannis államfőt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - Külhoni Magyarok
Hírek

Lemondásra szólította fel Klaus Johannis államfőt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Lemondásra szólította fel Klaus Johannist csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében Tőkés László a román elnök előző napi nyilatkozata miatt.

Az EMNT Tőkés László elnök által jegyzett, szerkesztőségünkhöz eljuttatott csütörtöki közleményében megállapította: „az államfő uszító, gyűlöletkeltő beszéde a román büntető törvénykönyv paragrafusaiba ütközik, etnikai feszültséget szít, és mint ilyen, mélységesen kisebbség-, illetve demokrácia- és Európa-ellenes.”

A tanács szégyenletes körülménynek nevezte, hogy az erdélyi szász államfő és a magyar felmenőkkel rendelkező miniszterelnök a román-magyar megértés és megbékélés helyett a sovén magyarellenességet gerjeszti.

Az EMNT felidézte: 30 évvel ezelőtt Ion Iliescu volt elnök szeparatizmussal vádolta meg az autonómia mellett felsorakozó erdélyi magyarokat, és a magyar kártya kijátszásával nyitott utat a marosvásárhelyi magyarellenes agressziónak. Úgy vélte: ma Klaus Johannis ugyanezt tette. „Mi a különbség a szocialista Iliescu és a liberális Johannis között? Mindketten a magyar szeparatizmus nótáját fújják, az 1990 márciusában helyreállított Securitate kottája szerint” – fogalmazott az EMNT.

Az EMNT tiltakozott az egykori kommunista politikai rendőrség, a Securitate kisebbség- és magyarellenes politikai örökségének a továbbvitele ellen. Szerinte ez az általános autonómiaellenességben, Beke István és Szőcs Zoltán terrorista váddal történt jogtalan bebörtönzésében, valamint az úzvölgyi temetőgyalázásban is megnyilvánult. A testület emlékeztetett, hogy a romániai forradalom 30. évfordulója alkalmából elmondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök „a románokkal közösen egy új Közép-Európa építése” mellett foglalt állást.

Sérelmezik, hogy Johannis elnök ellenben mostani televíziós nyilatkozatában is a magyar miniszterelnök ellen vádaskodik, ahelyett, hogy – államfői hivatásának megfelelően – a népek közötti együttműködést és a román–magyar megegyezést munkálná.

Mindezeket figyelembe véve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács méltatlannak ítéli Klaus Johannist tisztsége betöltésére, és az államelnökségről való lemondásra szólítja fel.

Krónika

Kapcsolodó cikkek