Lesz RMDSZ–EMSZ-tárgyalás a parlamenti választásokról - a Maszol.ro portálról - Külhoni Magyarok
Hírek

Lesz RMDSZ–EMSZ-tárgyalás a parlamenti választásokról – a Maszol.ro portálról

Tárgyalni fognak az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői a parlamenti választásokon való esetleges együttműködésről, de a találkozó helyszínét és időpontját még nem rögzítették.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak hétfőn elmondta: megkapták az EMSZ találkozót kezdeményező levelét. „Még nem válaszoltunk rá, de mi soha nem zárkóztunk el a tárgyalásoktól. A találkozót megtartjuk, a helyszínről és az időpontról majd egyeztetünk” – jelentette ki Hegedüs Csilla.

Mint ismert, az RMDSZ a 2016-os választások előtt együttműködési megállapodást kötött a Magyar Polgári Párttal, amelynek értelmében az MPP két képviselője parlamenti mandátumhoz jutott. Időközben azonban az MPP fúzióra lépett az Erdélyi Magyar Néppárttal; egyik képviselőjét, Biró Zsoltot kizárták, társát, Kucsár Terza Józsefet pedig marginalizálták.

A fúzió révén létrejött EMSZ társelnökei pénteki, kolozsvári sajtótájékoztatójukon közölték, hogy sürgősen írásban megkeresik az RMDSZ-t, és felajánlják a nagyobbik erdélyi magyar politikai szervezet számára az együttműködésüket a decemberben esedékes parlamenti választások vonatkozásában.

Hegedüs Csilla szóvivő a Maszolnak korábban elmondta, az RMDSZ-ben hamarosan lezárul a jelöltállítási folyamat, a listákat a Szövetségi Állandó Tanács még ezen a héten véglegesíti. E szerint a tárgyalásokat az EMSZ-szel várhatóan még a SZÁT ülése előtt megtartják. Az idő azért sürget, mert október 22-ig a pártoknak iktatniuk kell a parlamenti választásokra összegyűjtött támogató aláírásokat.

Maszol

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80