"Magyarország 1920 óta nemcsak földrajzi fogalom, hanem lelki fogalom is!" - Átadták a Karcsai Magyarság Házát - Külhoni Magyarok
Hírek Június – összetartozás

„Magyarország 1920 óta nemcsak földrajzi fogalom, hanem lelki fogalom is!” – Átadták a Karcsai Magyarság Házát

A Nemzeti Összetartozás Napjáról emlékeztek meg Királyfiakarcsán, amelyen ünnepélyesen átadták a Karcsai Magyarság Házát a Cserkészliget festői környezetében. Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett az ünnepélyen.

A megemlékezésen jelen volt Czimbalmosné Molnár Éva, a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, Forró Krisztián, az MKP országos elnöke, a kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület képviselői, Mednyánszki János és Diligens Tibor, valamint Egyházkarcsa és Királyfiakarcsa polgármesterei Gódány Lászlót és Wurczell Zoltán is. A Petőfi Baráti Társulás vezetője, Erdős Péter szintén jelenlétével tisztelte meg a rendezvényt.

Az eseményen fellépett a Rómeó vérzik zenekar frontembere, Kovács Koppány, aki ismert dalokkal tette emlékezetessé az eseményt. Ritter Éva hosszú idők óta rendszeres résztvevője, szereplője a karcsai programoknak, ő egy tizennégy éves diák korabeli, június negyedikén kelt naplójegyzeteiből olvasott fel a közönségnek. Lukács Sára és Zsófia pedig verssel és énekkel tették szebbé a rendezvényt.

Potápi Árpád János megemlékező beszédében elmondta, hogy 2010. május 26-tól a magyar kormánynak radikálisan megváltozott a hozzáállása a nemzetpolitikához és a magyar nemzethez. Szinte nincsen olyan magyar közösség a Kárpát-medencében, amelyet ne támogatott volna már a magyar kormány.

„Magyarország ott van, ahol magyar közösségek vannak. Magyarország 1920 óta nemcsak földrajzi fogalom, hanem egy lelki fogalom. Ahol magyar emberek, magyar közösségek élnek, ott egy cseppnyi Magyarország létezik tovább, és ezt éltetjük mindannyian” – mondta el Potápi Árpád János.

A Cserkészliget közösségi területére felépített Karcsai Magyarság Házát a miniszterelnökség tízmillió forinttal támogatta. A húsz évvel ezelőtt létrejött Petőfi Baráti Társulás elnöke, Erdős Péter megköszönte az anyagi támogatást és biztosította a jelenlévőket, hogy a jövőben még számos újítást eszközölnek majd a Karcsai Magyarság Házában. Hiszen, ahogy fogalmazott, ez a ház jelképezi és erősíti a magyarság egységét Királyfiakarcsán és a járásban egyaránt. „2022–2023-as Petőfi-emlékév kapcsán társulásunk névadójára szeretnénk méltóképpen emlékezni, a 200 évvel ezelőtt született nagy költőre. Az épület készen áll befogadni a különféle programokat, reméljük, hogy a vírus sem fogja meghiúsítani terveinket” – számolt be Erdős Péter.

Potápi Árpád János, Czimbalmosné Molnár Éva, Erdős Péter és Forró Krisztián ünnepélyesen átvágták a Karcsai Magyarság Háza előtt a trikolór szalagot, majd a szalagátvágást követően Balogh Károly, római katolikus plébános megáldotta a közösségi házat.

A házban megtalálható életnagyságú festményt, amely Petőfi Sándor életútját örökíti meg, a dunaszerdahelyi művész, M. Kiss Márta festette.

Mednyánszki János és Diligens Tibor, a kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület tagjai egy emlékplakettet hoztak ajándékba a Petőfi Baráti Társulás számára.

Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere hozzátette, szerették volna segíteni a királyfiakarcsaiakat, így az emlékház befejezéséhez ötezereurós csekkel járultak hozzá, amelyet a polgármester Erdős Péternek adományozott.

Balogh Károly plébános a helyi Szent Bertalan templom felújításának munkálatairól adott számot, amelyek szintén a magyar kormány anyagi támogatása mellett zajlottak. Az ásatások során sikerült megtalálni a középkori templom egyes falmaradványait, illetve egy 1308-ból származó, az esztergomi érsek pecsétjével ellátott eredeti oklevelet is.

Az ünnepély egy trianoni emlékfa elültetésével ért véget, valamint a jelenlévők elénekelték a nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Ma7

Kapcsolodó cikkek