Magyarországi választások: regisztrációra, voksolásra buzdít Zsigmond Barna Pál - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Magyarországi választások: regisztrációra, voksolásra buzdít Zsigmond Barna Pál

A magyarországi választási névjegyzékbe történő regisztrációra, illetve voksolásra buzdította a magyar állampolgársággal rendelkezőket a Székelykeresztúrra látogató Zsigmond Barna Pál miniszteri biztos, országgyűlési képviselő.

A modernkori magyar történelem legsötétebb napjának nevezte 2004. december 5-ét Zsigmond Barna Pál miniszteri biztos, hiszen az akkori kormány a külhoni magyarság ellen uszította az anyaországiakat. Székelykeresztúrra – mint mondta – éppen e trauma átbeszélése érdekében érkezett: szeretnék folytatni azt a nemzetépítést, amit a Fidesz-KDNP-kormány 2010-ben elkezdett. „Ekkor egymásra talált a magyar a magyarral, lélek a lélekkel, és megvalósult egy természetes magyar egység.

Ha azt szeretnénk, hogy Székelyföldön folytatódjon a közös építkezés, akkor a magyar állampolgársággal rendelkezők részt kell vegyenek a jövő évi magyarországi választásokon az egységre voksolva” – szögezte le. Éppen ezért arra kérte a magyar állampolgársággal rendelkezőket, hogy regisztráljanak a választói névjegyzékbe, ha eddig ezt még nem tették meg, illetve aktualizálják az adatokat, ha szükség van rá.

„Ez egy lehetőség, hogy az ember hallassa a hangját” – szögezte le. Hangsúlyozta, nincsen másodrendű állampolgárság, minden magyarnak joga van beleszólni a magyarországi közügyek alakulásába, hiszen az minden magyar embert érint. December 1-jei látogatásán arra is kitért az országgyűlési képviselő, hogy a településeken áthaladva számos román zászlót látott kitűzve a portákon, hasonló megnyilvánulásokra lenne szükség Magyarországon is a nemzeti ünnepeken, ezért fontos a hazafias nevelés. Koncz Hunor János székelykeresztúri polgármester közölte, a miniszteri biztossal rövid megbeszélést is tartottak a helyi fejlesztésekről – példaként kiemelte a Petőfi-kultusz részét képező Gyárfás-kúria felújítását célzó terveket –, de az idén megnyitott helyi demokráciaközpontba is ellátogattak.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek