Magyarul is közzéteszik a szlovák kormányprogramot. Az állampolgársági törvény a magyarokon is segíthet? A Körkép.sk interjúja Cseh Péterrel (OĽaNO) - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyarul is közzéteszik a szlovák kormányprogramot. Az állampolgársági törvény a magyarokon is segíthet? A Körkép.sk interjúja Cseh Péterrel (OĽaNO)

Szlovákia történetében először magyarul is olvashatóvá válik a szlovák kormányprogram. Az ötletgazdával és a fordítás kezdeményezőjével a pozsonyi magyar érdekképviseletről és a kettős állampolgárság lehetőségének kibővítéséről is beszélgettünk.

Úgy tudjuk, Szlovákia történetében most először magyarul is olvasható lesz a kormányprogram. Jók az információink?

Igen.

Mikor lesz elérhető és milyen formában?

A napokban várható. Amint elkészül, a sajtót is értesítjük róla.

Miért tartotta fontosnak ezt a lépést?

Van egy kormánybiztos, akiknek ez lenne a dolga, ezért veszi fel a fizetését is. Parlamenti képviselőként azonban én vállaltam fel az ügyet. Bízom benne, hogy mielőbb olvasható lesz. Kérjük, támogasd a Körképet, hogy még több hasonló cikket írhassunk! Fontosnak tartom, hogy a szlovákiai magyarok, akik igénylik, teljes értékű magyar fordítást is olvashassanak. Hogy elemezhessék, levonhassák belőle a szükséges következtetéseket, kiértékelhessék az abban szereplő vállalásokat.

121 oldal. Komoly munka van vele. Hol lesz először elérhető?

Először a kormányhivatal weboldalán tesszük közzé, de az OĽaNO csatornáin is megtalálható lesz. Eljuttatjuk majd a pártoknak is és minden egyes portálnak, aki a magyarsággal foglalkozik.

Ki finanszírozza a fordítást? Az OĽaNO-n belül megvan rá minden eszközünk.

Vannak rá állami erőforrások, emberi erő.

Bár voltak már magyar pártok a kormányban, de nem tudunk róla, hogy a kormányprogram is le lett már volna magyarra is fordítva. Nekem sincs ilyen információm.

Gesztus, vagy szimbólum akar lenni? Honnan jött az ötlet?

Fontos számomra, hogy a magyarok minél több információt kapjanak saját anyanyelvükön is e téren.

A jövőre nézve várható további kétnyelvűsítés parlamenti szinten?

Én magam és a frakció magyar csapatának a tagjai is mindent meg fogunk tenni a jövőben, hogy minél több információt magyarul is lehozzunk. Célunk, és ez a kormányprogramban is benne van, hogy a nemzetiségek jogai semmiképpen se csorbuljanak. Épp ellenkezőleg, ha csak egy mód van rá, bővüljenek.

Magyar csapatot említett. Ezek szerint körvonalazódik valamiféle magyar szekció a legerősebb kormánypárt parlamenti frakcióján belül?

Igen. Frakciónk magyar nemzetiségű, vagy magyarul tudó tagjaival és párton kívüli emberekkel is tárgyalunk egy közös kommunikációs eszközről. Az OĽaNO-ban egy munkacsoport is alakul erre, melynek kialakítását én koordinálom. Egyelőre a koronavírus hátráltatja kicsit a folyamatot.

Milyen elképzelésekkel vág neki ennek a munkának az OĽaNO magyar csapata?

Az elsődleges cél, hogy megtaláljuk a közös hangot a párton belül nemcsak a magyarokkal, hanem a ruszinokkal, illetve a roma kisebbség tagjaival is. Egymást támogatva.

Ha jól értem, akkor itt arról van szó, hogy felvállalnák a magyar közösség speciális helyzetét, elképzeléseit, és mindezt kommunikálnák, elmagyaráznák a többség felé azzal, hogy megértsék?

Igen, a munkacsoport lényege elképzelésem szerint a polgárok és a sajtó felé és egymás között is annak kommunikálása, hogy kik vagyunk. A kormányprogramban egy Nemzeti Kisebbségi Hivatal felállítását is fontolóra veszi, melynek egyik feladata épp a kétnyelvűsítés lehet. A jövőben gondolkodunk azon, hogy az egyes minisztériumoknál is kialakítanánk olyan részlegeket, amelyek a magyarsággal, romákkal, ruszinokkal foglalkoznának.

Ön mire a legbüszkébb a magyarokkal kapcsolatos, kormányprogramba bekerült dolgok közül?

Leginkább arra, hogy része lehetek a változásnak és hogy benne van a kezem munkája. De szeretném megköszönni Filip Mónikának is mindazt, amit a nemzetiségi oktatás terén a kormányprogramban elért. Ez óriási előrelépés, amit szülőként is át tudok érezni. Szeretném, ha az én gyerekeim is úgy jönnének ki a magyar iskolából, hogy jól beszélik az államnyelvet. Óriási eredménynek tartom, hogy egy szlovák kormány, melynek vannak magyar képviselői, mer és tud igazítani az állampolgársági törvényen. A kormányprogram erről egyelőre általánosságban szól, konkrét formája még tárgyalás alapját fogja képezni.

Elképzelhető, hogy bővül a kormányprogramban leírt elképzelés?

Lehetséges, hogy sikerül elérnünk, hogy bővüljön azok köre, akikről a kormányprogram ír és így már mindenki számára megoldást jelentene. Személy szerint azt szeretném, hogy ne legyen törvényellenes és ne büntessenek senkit, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Nem akarom, hogy bárki, aki úgy dönt, hogy felveszi egy másik ország állampolgárságát, azt érezze, hogy törvényellenesen cselekszik. Mindannyian azt szeretnénk, ha ez a több mint tíz éve tartó feszültség megszűnjön. Hogy a kettős állampolgárság rendezésének kérdése bekerült a kormányprogramba, az az OĽaNO egyik nagy győzelme. Annál is inkább, mert mi nem etnikai párt vagyunk, és választási programunk is leginkább a közélet megtisztítására irányult, erre kaptunk leginkább mandátumot. Ugyanakkor felvállalunk olyen szimbolikus ügyeket is, mint a kettős állampolgárság kérdése. Örülök annak, hogy képesek voltunk ennyi magyarsággal kapcsolatos dolgot belefoglalni a kormányprogramba. Azt szeretnénk, ha a felvidéki magyarságot egyik fél sem használná politikai eszköznek. Legyen ez a közös célunk, úgy, hogy tiszteletben tartsák a magyarságunkat.

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

Király Zsolt, Körkép

Kapcsolodó cikkek