Matovič olyat ígér, amire a magyar kultúrában dolgozók nem igen számítottak - Külhoni Magyarok
Hírek

Matovič olyat ígér, amire a magyar kultúrában dolgozók nem igen számítottak

„Ma meghívtam ebédelni a Csemadok vezetőit – egyetlen célom, hogy helyrehozzunk egy igazságtalanságot” – közölte Facebook-oldalán Igor Matovič szlovák és magyar nyelven. A miniszterelnök posztjában ígéretet tett arra, hogy a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális egyesülete, a Csemadok – a Matica slovenskához hasonlóan – állami támogatáshoz juthat a jövőben.

„Annak idején a dunaszerdahelyi vásáron hallottam róla először, hogy a szlovákiai magyarok kulcsfontosságú szervezete egy centet sem kap az állami költségvetésből. Ez egy kicsit sem fair.

Mi, szlovákok, fenntartjuk a Matica slovenskát, de az ő „Maticájukra” egy vasat sem költünk. Ez fair? Miért? Talán vétek lenne megőrizni a szüleik anyanyelvét és kultúráját? Egyáltalán nem, sosem volt az. Csak néhány fafejű gondolhatja így. Ennek ideje véget vetni.

Javasolni fogom, hogy hasonlóképpen, mint a Maticának, a Csemadoknak is járjon állami támogatás – arányosan, a népszámlálás eredménye alapján. Hiszen az adófizetőket sem különböztetjük meg anyanyelvük szerint. Slusszpassz!”

Mézes Rudolf: A kérdést megnyugtatóan egy törvény elfogadásával lehetne rendezni

Mézes Rudolf, a Csemadok nyugati regionális alelnöke a ma7-nek elmondta, a találkozón a kulturális szervezet országos elnökségének küldöttsége (Bárdos Gyula elnök, Köteles László, Hrubík Béla, Jégh Izabella) mellett Berényi József, az MKP alelnöke is részt vett.

A ma kora délutáni egyeztető beszélgetés fő témája a Csemadok állami támogatásának megvitatása volt. Felvázoltuk a kormányfőnek, milyen szerepet töltött be a Csemadok 1949-től napjainkig a szlovákiai magyar kultúra megőrzésében, átvállalva számos állami feladatot. Elmondtuk, hogy 1996 óta, amikor a harmadik Mečiar-kormány megszüntette a Csemadoknak jutó állami támogatást, tarthatatlan helyzetbe van szervezetünk” – emelte ki Mézes Rudolf.

A találkozón elhangzott, hogy a kérdést megnyugtatóan egy törvény elfogadásával lehetne rendezni, amely kormányoktól függetlenül garantálná a Csemadoknak járó állami forrásokat.

Hozzátette, a tárgyalások tovább folytatódnak, legközelebb a kulturális miniszter részvételével már olyan konkrétumokról is egyeztetnek majd, mint a támogatás összege és formája.

Ma7

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80