Megavers5 - A tengerentúli diaszpóra versmondó versenye   - Külhoni Magyarok
Hírek

Megavers5 – A tengerentúli diaszpóra versmondó versenye  

Bárhol járunk a világban, ha egy magyar verssel találkozunk, akkor akaratlanul is megdobban a szívünk. A versek ki tudják fejezni azt, amit érzünk s gondolunk, ha saját szavainkkal nem is vagyunk erre képesek. A nemzeti érzés fontos, különösen 2020-ban, amikor az összetartozás évét ünnepeljük. Az idei Megavers a Diaszpórában tematikája is ebben keresendő.

A 11 éves versenyt 2009-ben a Szolnok Televízió, és a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a költészet napja alkalmából indította el. A verseny célkitűzése volt, hogy a közönség tehetséges fiatalok modern tolmácsolásában élvezhesse a klasszikus és kortárs költők műveit.

E rendezvény mintájára Kanadában 2016-ban rendezték meg a Megavers a Diaszpórában elnevezésű versenyt. Az összetartozást szem előtt tartva, a szolnoki kezdeményezést folytatva szervezzük meg az 5. tehetségkutató versenyünket, melynek célja, hogy a tengerentúli diaszpórában (Kanada, Egyesült Államok) élő magyar származású, vagy magyar nyelvet beszélő fiatalok körében ösztönözzük a magyar szépbeszéd ápolására, kultúra terjesztésére, továbbá, hogy a diaszpórában népszerűsítsük a magyar klasszikus és kortárs költők műveit.

A nagy sikerre való tekintettel folytatni kívánjuk a programot, ezért 2020-ban, az összetartozás évében is újra meghirdetjük a versenyt Megavers a diaszpórában 5 címmel.

 

Jelentkezés a versenyre:

 • A jelentkezési lap letölthető a Kanadai Magyar Kulturális Tanács weboldaláról: https://www.kanadaimagyarkulturalistanacs.com/megavers. A kitöltött és aláírt jelentkezési lapot április 11-ig kérjük elküldeni a tengerentulimegavers@gmail.com címre.
 • A versenyző produkciójáról készült videót a YouTube videómegosztó portálra kérjünk feltölteni. A videó linkjét ugyancsak a tengerentulimegavers@gmail.com címre kérjük elküldeni április 26-ig.
 • A versenyre az első két korcsoport versenyzőinek (4-6 és 7-8 éves korig) egy szabadon választott verset, a többi korosztálynak egy szabadon választott verset és korosztályonként az alábbi kötelező verseket kell feltölteni:
  • korcsoport (9-10 évesek): Weöres Sándor – Ha a világ rigó lenne
  • korcsoport (11-12 évesek): Weöres Sándor – Galagonya
  • korcsoport (13-14 évesek): Weöres Sándor – Ballada három falevélről
  • korcsoport (15-20 évesek): Weöres Sándor – Ének a teremtésről
  • korcsoport (20-30 évesek): Weöres Sándor – A tavasz játékai

 

 • Nevezési határidő: 2020. április 11.
 • A videó beküldésének határideje: 2020. április 26.

 

A versenyzőket magyarországi szakmai zsűri értékeli. A helyezettek díjakban részesülnek.

Főszervező: Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnöke

További információért kérjük, írjon a tengerentulimegavers@gmail.com e-mail címre.

Kapcsolodó cikkek