Megmarad a népszámlálási kérdőíven a másik nemzetiség megjelölésének a lehetősége - Külhoni Magyarok
Hírek

Megmarad a népszámlálási kérdőíven a másik nemzetiség megjelölésének a lehetősége

Megmarad a hamarosan kezdődő népszámlálás kérdőívében a második nemzetiség megjelölésének a lehetősége – közölte a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala.

A statisztikai hivatal azon a napon hozta meg a döntését, amikor véget ért volna annak az általa kidolgozott törvényjavaslatnak a rövidített tárcaközi véleményeztetési folyamata, amelyben a hivatal idén január 29-én tett javaslatot a második nemzetiség megjelelölésével kapcsolatos kérdés törlésére a népszámlálási kérdőívből.

„A véleményezési folyamat megmutatta, hogy a nemzetiségek tagjainak számbavételével kapcsolatos koncepció nem változtatható meg ilyen rövid idővel a népszámlálás határideje előtt. Ezért a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala az előterjesztett véleményekre és az idő rövidségére való tekintettel visszavonja a javaslatát. A nemzetiségre vonatkozó kérdés így érvényben marad” – közölte Alexander Ballek, a statisztikai hivatal elnöke.

Az SZK Statisztikai Hivatala egyúttal deklarálja, hogy a nemzetiséggel kapcsolatos kérdés körüli viták hatásának a semlegesítése céljából fokozni fogja az ehhez a témához fűződő marketingkampányt. „Bízunk benne, hogy a kampány ösztönözni fogja a lakosságot ezeknek az önmeghatározó kérdéseknek a megválaszolására. A kampányban a statisztikai hivatal együtt fog működni a nemzeti kisebbségek képviselőivel” – közölte Jasmína Stauder, a 2021-ik évi népszámlálás szóvivője.

A statisztikai hivatal azután döntött a kezdeményezés mellett, hogy Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő egy ilyen jellegű lépésre szólított fel. Szerinte a feltett kérdések segítik a nemzetiségi közösségek tagjainak asszimilációját és a népszámlálás során elferdített eredmények születhetnek.

Ezt követően a Za ľudí és az SaS pártok képviselői felléptek a kezdeményezés ellen, és Gyimesi kollégái közül is többen csatlakoztak hozzájuk. A szlovák kormány mellett működő Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Bizottsága (VNMES) elfogadott egy határozatot, amely támogatta a kérdőív eredeti alakjának megtartását.

Az elektronikus formában megvalósuló 2021-es népszámlálás (SODB) a február 15-től március 31-ig tartó időszakra van tervbe véve, az úgynevezett asszisztált népszámlálás pedig idén áprilistól októberig valósul meg.

Bumm

Kapcsolodó cikkek