Mentálhigiénés képzésbemutató Pozsonyban - Külhoni Magyarok
Hírek

Mentálhigiénés képzésbemutató Pozsonyban

A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Kara Mentálhigiénés képzést indít immáron negyedik alkalommal Léván, Felvidéken. A képzés a Magyar Állam hathatós támogatásával valósul meg, s a hallottak alapján nagyon egyedi tanmenettel.

2020. március 10-én, a Csemadok Rákosi Ernő-nagytermében jöttek össze azok a felnőttek, akik érdeklődnek a képzés programja iránt, a jelentkezési határidő szorít mindenkit, 2020. március 31-ig jelezhetik, hogy részt vennének a két éves képzésen. E.né Dobai Júlia jelenleg az államvizsgáját írja a diploma megszerzéséhez, ő volt a főszervezője a pozsonyi bemutatónak.

A kihelyezett képzés 2008-ban indult első alkalommal, de jelen van Kárpátalján és Erdélyben is. Gyakorlati alapon kívánják átadni a tudást, hatalmas írott forrásanyagot biztosítva a fejlődéshez, mely elérhető a diploma megszerzése után is, állandó támogatást biztosítva. A legpozitívabb pont, melyet kiemelt Julia, az a támogató, elfogadó légkör, mely a leendő kollégák között kialakul. A mesterek a legjobb tudásukhoz mérten adják át az ismereteket, olyan vizsgáztatási formákkal társítva, ami szépen lassan eltörli a görcsös magolás okozta stresszt a hallgatókból. Igen, úgy vizsgáznak, hogy közben jól érzik magukat, együtt nevetnek és nyoma sincs a tudásátadást gátló tényezőknek. Felnőttképzés révén félévenként öt alkalommal tartanak két napos találkozót, mely ha a távolság miatt eleinte soknak is tűnik, egy-kettőre várni fogják a következő alkalmat. Hozzátartozik az alkalmakon felül még 150 óra önismereti tréning is, mellyel csak gazdagabb lehet mindenki.

A bemutatóra érkezettek szakmájukat tekintve nagyon különböző területekről csatlakoztak. Abban mindenki egyetértett, hogy önmaguknak is sokat jelentene egy ilyen képzés elvégzése, várhatóan a társadalomban elfoglalt szerepük ezáltal csak pozitív irányba változhatna.

A legnagyobb pozitívuma egyben tán a leghátráltatóbb tényezője is, ugyanis diplomát ad a két év végén, de jelenleg a szlovák rendszerben nincs megfelelő társszakma, így nem lehet honosítani a megszerzett papírt. Szerencsére megtudhattuk azt is, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem is szorgalmaznak ilyesfajta kezdeményezést, jelenleg is dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak a problémára.

Pap Boglárka, petofiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80