Mindennapokban hasznosítható sakktudás: erdélyi óvodapedagógusoknak szerveztek képzést - Külhoni Magyarok
Hírek

Mindennapokban hasznosítható sakktudás: erdélyi óvodapedagógusoknak szerveztek képzést

Ismét megszervezte az óvodapedagógusok számára összeállított Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Programot a budapesti Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2021 a nemzeti újrakezdés évében, a képzést idén a járványhelyzet miatt online formában tartották.

Ismét megszervezte az óvodapedagógusok számára összeállított Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Programot a budapesti Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2021 a nemzeti újrakezdés évében, a képzést idén a járványhelyzet miatt online formában tartották.

A két éve útjára indított, a tematikus évekhez kapcsolódó Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Programot célja, hogy a határon túli magyar óvodapedagógusok megismerhessék, a kisgyermekkori nevelés során pedig a későbbiekben eredményesen alkalmazhassák is mindazokat a módszertani megoldásokat, amelyek Polgár Judit sakknagymester nevéhez köthetők. A képzésben részt vevő intézmények Sakkjátszótér eszközcsomagot is kaptak, amely játékos formában ismerteti és szeretteti meg a sakkjátékot a gyermekekkel, ugyanakkor módszertani anyagot is tartalmaz az óvodapedagógusok számára.

Az idei harmadik kiadást a szervezők távoktatás formájában, online valósították meg, amely során régiónként egy-egy előre egyeztetett hétvégi időpont keretében zajlott a képzésbe bevont óvodapedagógusok módszertani felkészítése. Az erdélyi óvodapedagógusoknak szóló szombati képzést az érdeklődők online követhették. Márton Adél, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség óvodapedagógusokért felelős szaktanfelügyelője a résztvevők és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) nevében külön üdvözölte a szervezőket (Farkas Andreát, a Sakkjátszótér projektvezetőjét, Beleczné Krecz Évát, a program koordinátorát) és a játékprogram ötletgazdáját, Polgár Juditot.

Megosztotta, mekkora öröm számára, hogy a romániai magyar óvodák élhetnek a képzés lehetőségével, hiszen a képességfejlesztő program igazán jól illeszkedik a jelenlegi tantervhez, amely az integrált megközelítést részesíti előnyben.

Hozzátette, a jelenlevő óvodák egyike már most tervezi a program gyakorlatba ültetését: egészében felépített, opcionális tevékenységként kínálja majd óvodásainak a Sakkjátszóteret.

A harmadik alkalommal megszervezett program keretében mintegy harmincnégy óvoda száztíz pedagógusa részesült már a képzésben, amely által mind szakmailag, mind pedig fejlesztés és eszközkészlet terén sokat gazdagodtak a résztvevők. Beleczné Krecz Éva, a Sakkjátszótér és a Sakkpalota programkoordinátora elmondta, nagy megtiszteltetése olyan program részesének lenni, amelyet Polgár Judit nemzetközi sakknagymester neve fémjelez. Sikerként könyveli el ugyanakkor a pedagógusok részéről érkező pozitív visszajelzéseket is, amelyek arra sarkallták a szervezőket, hogy a járányhelyzethez idomulva újratervezzék az idei képzést, ezáltal is biztosítva a korábbi években lefektetett alapok továbbfejlesztését.

Hozzátette, a képzések célja olyan ismereteknek és tudásnak az átadása, amelyet a pedagógusok a későbbi munkájukban eredményesen alkalmazhatnak.

Néhány szóban összegezve a program alakulását, Polgár Judit kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a Sakkjátszótér program ötletgazdája elmondta, hogy a kezdeményezés akkor született, amikor saját gyerekei óvodáskorúak voltak. A gyerekekkel történő kezdeti foglalkozások során egyre több ötlet született arra vonatkozóan, miként lehet a sakkot hatékonyan használni a nevelésben. Minden idők egyik legjobb női sakkozója szerint a programban kidolgozott, meglévő sémák kihívást jelentenek és inspiráló keretet biztosítanak a gyerekek számára, a szakemberek ugyanakkor folyamatosan dolgoznak új ötleteken.

„Akár egy receptkönyv, a játék is folyamatosan gazdagszik az újabb és újabb elképzelések által” – tette hozzá a sakknagymester. Céljuk, hogy a gyerekek minél eredményesebben elsajátíthassák a sakk nyújtotta tudást, amelyet a mindennapokban is hasznosíthatnak. Polgár Judit megköszönte a résztvevőknek, hogy a pedagógusi pályát választották, és fontosnak nevezte, hogy nyitottak legyenek és alkalmazkodni tudjanak a jelen helyzet által támasztott új kihívásokhoz.

Krónika

Kapcsolodó cikkek