Négy országból még kellenek aláírások a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés sikeréért - Külhoni Magyarok
Hírek

Négy országból még kellenek aláírások a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés sikeréért

Egymillió helyett kétmillió aláírás növelheti a „székely petíció lobbierejét” Brüsszelben, de az érvényességhez még négy európai uniós tagállamból további aláírásokra van szükség – mondta a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kampányfőnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Pesty László közölte: a múlt héten végre szignifikánsan elkezdett növekedni a spanyolországi aláírók száma. Napokon belül várhatóan a horvát, esetleg a szlovén, litván, ír, illetve osztrák grafikonok is megmozdulnak – fűzte hozzá.

Mint mondta, a petíció sikeréért egy kartonnetvörk nevű digitális mozgalmat is indítottak, amelyben arra kérik az embereket, hogy egy egyszerű kartonlapra írják fel a signiteurope.comot, ezzel fotózzák le magukat, majd osszák meg a képet a közösségi médiafelületeken.
Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal, november 7-ig meghosszabbították az aláírásgyűjtési időszakot azon kezdeményezések esetében, amelyek 2020. március 11-én már folyamatban voltak.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

MTI

Kapcsolodó cikkek