Nehogy későn ébredjünk! – Magyarul is segítenek a népszámlálási kérdőív kitöltésében - Külhoni Magyarok
Hírek

Nehogy későn ébredjünk! – Magyarul is segítenek a népszámlálási kérdőív kitöltésében

Hajrájához érkezett a 2021-es népszámlálás első, elektronikus fázisa, melynek során központi felületen lehet az internet segítségével kitöltetni az íveket.

A részeredmények alapján a magyarlakta területeken sajnos több helyütt az országos átlagnál alapcsonyabb kiöltöttséget mutat. Annak ellenére, hogy a városok és a falvak előre megkapták az államtól az anyagi hozzájárulást a kampány költségeire. A pénzt tehát eltették, de a vállalt munkát már nem végezték el. Legalábbis több helyütt ez a helyzet. Mert hogy eredménye is lenne helyi szinten a kampánynak, egyáltalán látható kampányról lehetne beszámolni, arról sok helyütt sajnos nem beszélhetünk. Ez mindenképp a településvezetők és a központi, politikai pártok és civil szervezetek által „koordinált“ kampány erőtlenségét jelzi. Annak minden negatív, súlyos következményével a felvidéki magyarságra nézve.

Nemcsak a helyi adóbevételek összege függ attól, hányan laknak egy adott településen, hanem a nyelvi, nemzetiségi jogaink biztosítása is abból számítódik ki, hogy hányan vallják magukat magyarnak az adott településen. Passzivitásunkkal tehát magunk ellen cselekszünk. Pedig a Statisztikai Hivatal mindent megtesz a minél magasabb részvétel bebiztosítása érdekében. A népszámlálás szóvivője, Jasmina Stauder a Körképnek elmondta, hogy akinek gondot okoz az elektronikus űrlap kitöltése, az a +421 2 50236 547 telefonszámon magyar nyelven is segítséget kérhet. Ugyanúgy magyarul válaszolnak minden népszámlálással kapcsolatos kérdésünkre is az sodb2021@statistics.sk email-címen.

A Kassa-megyében és a magyarlakta területeken tapasztalt alacsony mutatókról pedig itt számoltunk be.

Körkép

 

Kapcsolodó cikkek