Németh: Biztatóak a szlovák kormány szlovákiai magyarsággal kapcsolatos intézkedései - Külhoni Magyarok
Hírek

Németh: Biztatóak a szlovák kormány szlovákiai magyarsággal kapcsolatos intézkedései

Biztatóak a szlovák kormány szlovákiai magyarsággal kapcsolatos intézkedései – hangsúlyozta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedd délután.

Németh Zsolt erről azután nyilatkozott, hogy fogadta Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi minisztert. A találkozón jelezte, értékelik, hogy második útja Magyarországra vezetett. Jelentőséget tulajdonít annak is, hogy Ivan Korcok még a június 4-ei centenáriumi évforduló előtt látogatott Magyarországra.

A fideszes politikus tájékoztatása szerint két témát érintettek, az egyik a trianoni békediktátum századik évfordulója és az ezzel összefüggő kérdések. Egyetértettek abban, hogy az elmúlt években lényegesen jobb légkör jellemzi a szlovák-magyar kapcsolatokat, mint korábban. Ennek kapcsán szólt arról is, hogy kedd este a szlovák miniszterelnök fogadást ad a felvidéki magyarság számos képviselője számára.

Németh Zsolt úgy értékelt, Magyarország és Szlovákia lassan képes arra, hogy érzékeny történelmi kérdéseket is empátiával tudjanak megvitatni. Hozzátette, komoly lehetőség a két ország kapcsolatában, hogy megkezdődjön egy történész vegyes bizottság működése. A cél, hogy a kisebbségi kérdés ne legyen feszültségkeltő kérdés a kétoldalú kapcsolatokban.

MTI

Kapcsolodó cikkek