Nemzeti kisebbségek – ismerkedjünk meg: oktatási segédanyag a szlovákiai kisebbségekről - Külhoni Magyarok
Hírek

Nemzeti kisebbségek – ismerkedjünk meg: oktatási segédanyag a szlovákiai kisebbségekről

A szlovák oktatási minisztérium támogatásával megjelent a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekről szóló segédanyag. A mintegy százharminc oldalas kiadvány magyar és szlovák nyelven is elérhető.

„A Nemzeti kisebbségek – ismerkedjünk meg című könyv segédanyagként szolgál az általános iskolában oktatók számára. Szlovákia történelmének mélyebb megismerésére akar ösztönözni a nemzeti kisebbségek és kultúrák feltárásának, bemutatásának a szándékával” – hangsúlyozta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Filip Mónika, az oktatási minisztérium nemzetiségi és inkluzív oktatásért felelős államtitkára.

Mint hozzátette: több éven át tartó szerkesztés után végre elkészült a segédanyag szlovák verziója, a magyar verzió pedig a minisztérium jóvoltából elektronikus formában is elérhető.

Mint a bevezető fogalmaz: a társadalomban uralkodó jelenlegi helyzet nemzetiségi elveken történő jobb megértését is segítheti a könyv. A segédanyag a teljesség igénye nélkül nyúl a történelmi kérdések megvitatásához, és nem is kíván egy komplex képet adni – szögezik le a szerzők.

A publikáció egyértelmű célja: egy zárolt terjedelemben felvetni a már történelmileg alátámasztott tényeket a mai Szlovákia területén élő kisebbségekről, hogy aztán az így megszerzett tudás a kölcsönös megértéshez, a különbségek elfogadásához és a nagyon kívánt egység eléréséhez vezessen.

A Szlovákiában élő tizenhárom kisebbség sorsát külön fejezetekben dolgozták fel. Minden fejezet a következő három részből áll: Néhány gondolat a történelemből, A jelen és A népszokások és hagyományok címűből. A legfontosabb információkat a magyarázó szövegek adják. Inspiratív jellegűek a történelmi betétszövegek, a Miről mesélnek a…. című alfejezet alatt található különböző források, legendák, mondák. A neves személyiségek arcképcsarnoka címszó alatt néhány jelentős személy életéről olvashatunk, az idegen szavakról, fogalmakról pedig a Szótár c. részben.

A segédanyag ismereteit térképek, táblázatok, valamint ismert történelmi személyiségek portréi színesítik. Mint írják, a segédanyagot többféleképpen lehet használni a tanítási óra keretei között. Feldolgozhatják a kötet egyes témáit megismerkedve az ország területén élő kisebbségek életével, szokásaival. Mindez azt szolgálja, hogy a tanulók képet kapjanak a szlovákiai nemzeti kisebbségek sorsáról.

A tizenhárom kisebbség között a magyarok mellett olvashatunk a cseh-morva, horvát, bolgár, német, lengyel, orosz, ruszin, roma, szerb, ukrán és zsidó kisebbségről. A magyar kisebbségről szóló részt Rádi Anita állította össze.

A segédanyag hasznos lehet a kisebbségi közösségek számára is, hiszen a velünk élő nemzetiségek hétköznapjaiba enged bepillantást. Így a többségi nemzet mellett a felvidéki magyar tanintézmények számára is hasznos segédanyaggá válhat.

A magyar nemzeti történelmet a magyar nép eredetével és a honfoglalással kezdi. Bővebben taglalja a felvidéki magyar közösség jelenlegi életét, kulturális, közösségi létét. Mint a kötet megjegyzi: a magyarok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megőrizzék kultúrájukat, nyelvüket és történelmüket.

Sora veszi a legjelentősebb kulturális rendezvényeinket, felvázolja az intézményrendszerünket, bemutatja a jelentősebb művészeti formációkat. Szól a nemzeti ünnepeinkről, a sajátos egyházi ünnepi szokásokról. A portrésorozatban bemutatják Grendel Lajost, illetve a Ghymes együttest. Emellett a puli kutya, a Rubik-kocka, a DAC, valamint a gulyásleves is szerepel a segédanyagban.

A kiadvány magyar nyelvű változata elektronikus formában ITT tölthető le.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek