Online képzést tartottak a magyart környezetnyelvként oktató pedagógusok számára - Külhoni Magyarok
Hírek

Online képzést tartottak a magyart környezetnyelvként oktató pedagógusok számára

A Magyar Nemzeti Tanács együttműködve az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karával és a szabadkai e-Régió Civil Szervezettel akkreditált, online továbbképzést szervezett magyar, mint környezetnyelv, illetve magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel tantárgyakat oktató tanárok részére. Az egynapos képzést Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint Szerbia Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériuma támogatta.

A Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált képzés célja a nyelvoktatás hatékonyságának növelése, a mindennapi munka minőségének javítása, valamint a Tanulj velünk magyarul! – Magyar mint környezetnyelv elnevezésű, első osztályosok számára készült tankönyvpótló kiadvány bemutatása volt. A tankönyvpótló nyomtatott és digitális változata is bemutatásra kerül, melyet a pedagógusok és a diákok is használhatnak majd egyaránt.

A rendezvény kezdetén Vicsek Annamária, az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntötte a képzés résztvevői.

„Az anyanyelvápolás a magyar tannyelvű oktatás kiegészítéseként a vajdasági magyar oktatás szempontjából rendkívül fontos. Az MNT támogatása az anyanyelvápolás terén hiánypótló és nélkülözhetetlen” – mondta Vicsek Annamária kiemelve, hogy vannak olyan családok, ahol otthon is szerbül beszélnek, s a gyerekek idegen nyelvként tanulják a magyart, valójában az anyanyelvüket. Függetlenül a gyerekek magyar nyelvi tudásszintjétől, a most bemutatásra kerülő tankönyv, s az online tartalmak is nagyon hasznos, hiszen a szülők is gyakorolhatják a nyelvet, ami a magyar elsajátításának egyik záloga, jelentette ki az államtitkár.

Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke üdvözlőbeszédében sajnálatának adott hangot, hogy a képzést csak az online térben tudták megszervezni, viszont ez lehetőséget adott arra, hogy a munkába Vajdaság legtávolabbi pontjairól is be tudtak kapcsolódni. Elmondta, hogy a mostani tanévben 31 önkormányzat területén összesen 86 általános iskola 95 épületében 3151 diák tanulja a szabadon választható, magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel elnevezésű tantárgyat, valamint a magyar, mint környezetnyelv nevű fakultatív tantárgyat.

A szombati online képzésen Vajdaság 25 önkormányzatának területéről 76 pedagógus vett részt a tartomány legkülönbözőbb pontjairól, Szabadkától Sándoregyházáig, Bezdántól Homokszilig, Kishegyestől Kanakig, Szilágyitól Pancsováig… Szórvány és tömbvidéki települések egyaránt jelen vannak a képzésen, emelte ki Jerasz Anikó.

Az MNT nagyon fontosnak tartja a magyar nyelv oktatásának fennmaradását, valamint a magyar, mint környezetnyelv tanításának népszerűsítését, jelentette ki Jerasz Anikó, aki köszönetet mondott azoknak az önkormányzatoknak, amelyek támogatják a magyar nyelv tanítását ebben a formában. Köszönetet mondott a bemutatott könyv szerzőpárosának, Pámel Gizellának és Vojnák Csorba Adriannának is, akik az MNT rendelkezésére bocsájtották kézirataikat, hogy megjelenhessen a kiadvány.

A könyv a Fórum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően.

A köszöntőbeszédek után elsőként magyarországi pedagógusok tartottak előadásokat az online oktatásról, a gyerekek hatékony nyelvtanításáról, majd hazai előadók tartottak előadásokat ugyanezen témakörökről.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek