Online rendezik meg idén a kisebbségvédelmi nyári egyetemet jogászoknak, hallgatóknak - Külhoni Magyarok
Hírek

Online rendezik meg idén a kisebbségvédelmi nyári egyetemet jogászoknak, hallgatóknak

Rendhagyó módon online formában rendezi meg ebben az évben a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet.

A kilencedik alkalommal tartandó rendezvény célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel érdemben foglalkozni. A nyári egyetem tematikájában a kisebbségvédelem nemzetközi és uniós jogi vetületeire, a nyelvhasználat és az oktatási jogok kiterjesztésének kérdéskörére, valamint a kisebbségek politikai képviseletének témakörére fókuszál.

Előadónak olyan jogászokat, politológusokat, szociológusokat és politikusokat kértek fel, akik a terület elismert szakértői, széleskörű tapasztalattal, tudományos háttérrel rendelkeznek.

A képzés elméleti és gyakorlati jellegű oktatási modulokat is tartalmaz, külön figyelmet fordítva a jogkiterjesztésre és a jogtudatosságra. A képzés nyelve magyar. A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a nyári egyetem által olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal történő párbeszédre, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi, valamint uniós kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül kiscsoportos online foglalkozásokra és konzultációkra, mentorálásra kerül sor.

Tavalyi a következő előadói voltak a szabadegyetemnek: Varga Zs. András, alkotmánybíró, a Velencei Bizottság tagja, prodékán, tanszékvezető egyetemi tanár (PPKE-JÁK, Közigazgatási Jogi Tanszék), Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, tanszékvezető egyetemi tanár (PPKE-JÁK, Környezetjogi és Versenyjogi Tanszék), Varga Péter nemzetpolitikáért felelős diplomata. A nyári egyetem 2020. augusztus 3. és 7. között kerül megrendezésre, a részvétel ingyenes.

A nyári egyetem elvégzésének feltétele az összes előadáson való részvétel, valamint az elküldött, illetve közösen megbeszélt feladatok teljesítése. A szervezők elsősorban joghallgatók jelentkezését várják, de indokolt esetben más tudományterületek hallgatóinak is lehetővé teszik a részvételt. Jelentkezési határidő: 2020. május 31., részletek a Kisebbségi Jogvédő Intézet honlapján (www.kji.hu) találhatók.

Krónika

Kapcsolodó cikkek