Orbán Viktor találkozója Kelemen Hunorral - Az RMDSZ kormányzati szerepe javíthatja a magyar-román kapcsolatokat - Külhoni Magyarok
Hírek

Orbán Viktor találkozója Kelemen Hunorral – Az RMDSZ kormányzati szerepe javíthatja a magyar-román kapcsolatokat

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombat délután a Karmelita kolostorban fogadta Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Elmondta: a kormányfő és a határon túli magyar vezetők rendszeres adventi találkozóját a járvány miatt idén nem lehetett megtartani, így részben ezt is pótolta a szombati tárgyalás.
A megbeszélésen Orbán Viktor és Kelemen Hunor egyetértettek abban, hogy a magyar választási összefogás nyomán az RMDSZ jó szereplése lehetővé tette, hogy most, a romániai kormányalakítás során a magyar szervezet komoly belpolitikai szerephez jusson.
A Fidesz és az RMDSZ elnöke kifejezte meggyőződését, hogy az RMDSZ kormányzati szerepe erős kapocs lesz Magyarország és Románia között, és jelentősen javíthatja a kétoldalú kapcsolatokat – mondta Havasi Bertalan.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán úgy fogalmazott, abban érdekeltek, hogy minél jobbak legyenek a kapcsolataik Romániával, „és erre mostantól talán minden eddiginél jobb esélyünk lesz, ugyanis eredményesen zárultak a bukaresti koalíciós tárgyalások, amelyek nyomán az RMDSZ is részese lesz a kormányzó koalíciónak.”

Az RMDSZ kormányzati szerepe, remélem, erős kapocs lesz közöttünk, és jelentősen javíthatjuk majd a kétoldalú kapcsolatainkat. Mindannyiunknak ez az érdeke: románoknak és magyaroknak a határ mindkét oldalán” – közölte a külügyminiszter.

MTI

Kapcsolodó cikkek