Ortodox húsvétig biztosan szünetel az oktatás, hétfőn elindult az iskolatévé - Külhoni Magyarok
Hírek

Ortodox húsvétig biztosan szünetel az oktatás, hétfőn elindult az iskolatévé

Monica Anisie oktatási miniszter szerint ortodox húsvét, április 19-e előtt semmiképpen sem kezdik újra az oktatást a romániai iskolákban. Hétfőn kezdetét vette a román közszolgálati televízióban az iskolapótló műsorfolyam.

Monica Anisie tárcavezető a Hotnews hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-fertőzés terjedése miatt hétfőn életbe lépett – legkevesebb harminc napra elrendelt – sürgősségi állapot idején felfüggesztve marad az oktatási tevékenység a romániai iskolákban és óvodákban. A miniszter mindezt megerősítette egy hétfői távértekezleten is, leszögezve: az oktatás felfüggesztésének hatálya mindaddig fennállhat, amíg a gyermekek egészségét már semmi nem fogja veszélyeztetni. „A tanulás állandó folyamat, amelyet mindannyiunknak támogatnunk kell, függetlenül azoktól a különleges átmeneti körülményektől, amelyekben mindannyian vagyunk” – hangoztatta Monica Anisie.

Vagyis ez azt jelenti, hogy az április 19-ei ortodox húsvét előtt semmiképpen sem kezdik újra a tanítást Romániában. A bukaresti operatív törzs egy héttel ezelőtti ülése után jelentette be Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök, hogy március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését.

A kormányfő már akkor elmondta: a kényszerszünetet meghosszabbíthatják annak függvényében, hogy az elkövetkező időszakban hogyan alakul a vírus romániai terjedése.

Ez idő alatt iskolatévé segítségével készülhetnek az érettségire, illetve a képességvizsgára a tanulók. Az oktatási tartalmakat a román közszolgálati televízió sugározza. A nyolcadik osztályos tanulók számára az órák reggel zajlanak (9 órától a román nyelv és irodalom, 9:30-tól a matematika), a 12. osztályosoknak pedig délután (15 órától román nyelv és irodalom, 15:30-tól matematika), a román közszolgálati televízió kettes csatornáján (TVR 2).

A 12. osztályosoknak heti két-két kurzust tartanak románból és matematikából, és egy-egy kurzust biológiából, kémiából, fizikából, történelemből és földrajzból.

A tanfolyamok a román közszolgálati televízió kettes csatornáján (TVR 2), az interneten, a TVR YouTube-csatornáján és a www.tvr.ro honlapon is követhetők. A műsorok hétfőtől péntekig nézhetők.

Monica Anisie tanügyminiszter arra kérte tanárokat, hogy amíg az oktatás szünetel az iskolákban, a technika és az internet eszközei révén járuljanak hozzá a diákok tanulási folyamatához. A tanárok a CRED (Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi) nevű program infrastruktúráját felhasználva tölthetnek fel egy felhőbe oktatási tartalmakat, amelyeket minden pedagógus és tanuló elérhet.

Krónika

 

Kapcsolodó cikkek